Nederlandse frietaardappelen met hulpgoederentransport naar Moldavië

"Als jij transport weet te regelen, dan zullen wij hiervoor de aardappelen schenken. Dat had Quiks aan collega Jaap van der Spek beloofd. En dat liet Jaap zich geen twee keer zeggen. Inmiddels heeft hij het derde aardappeltransport al ingepland, samen met Rob Hendriks van stichting Movu-Moldova.


De aardappelen klaar om te verladen bij Quiks Hedel

Jaap werkt bij Quiks Quality Potatoes uit Hedel en verzorgt al jaren hulpgoederentransporten, waarbij hij steevast zelf meegaat. Bijna altijd met een collega van het werk, zoals afgelopen november met collega Jan Oomen. Maar nu het om extra transporten gaat, heeft hij deze keer oud dorpsgenoot Henk den Hartog bereid gevonden om mee te gaan. En zo zijn ze begin juni vanuit Hedel vertrokken richting Roemenië en Moldavië. Deze keer was het een gecombineerde rit voor stichting ‘Draagt elkanders lasten’ uit Ridderkerk en stichting Movu-Moldova uit Brakel.

Maandagavond 1 juni zijn Jaap en Henk vertrokken met 21.000 kg gewassen aardappelen, verpakt in 10 kg zakken en 600 kg schoenen, speelgoed en kinderkleding in een koeltrailer die door Fa. Bram van Tuijl ter beschikking was gesteld.Na een voorspoedige maar zware rit over slechte wegen, afgewisseld door steile afdalingen in het Roemeense berglandschap, wisten ze de 40.000 kg zware truck op hun eerste bestemming Botosani te krijgen. Hier hebben ze 5000 kg aardappelen en de kleding gelost. Voor Jaap was het ook een weerzien van vrienden die hij tijdens zijn vorige reizen had leren kennen. Ze waren geraakt bij het zien van de hulpgoederen. Dankbaarheid straalde van hen af en ze hadden elkaar veel te vertellen.

Na een hartelijk afscheid namen ze een dag later weer plaats achter het stuur om in Moldavië het overgrote deel van de vracht te gaan uitdelen, een rit van nog ruim 300 km. Door zijn ruime ervaring weet Jaap vrij snel Moldavië binnen te komen ondanks de strenge grenscontrole: “Het beste kun je een jonge douanebeambte opzoeken, de ouderen zitten nog zo in het communistisch denkpatroon”.Aangekomen op de plaats van bestemming kon het lossen beginnen. De aardappelen werden in Moscovai en Paicu met open armen ontvangen. De verhalen van Jaap en Henk zijn echt bijzonder, vaak ook schrijnend. Ze kwamen bij gezinnen die aan hun allerlaatste eten bezig waren en totaal geen geld meer hadden om nog maar iets te kunnen kopen. Jaap: “Voor hun was het een gebedsverhoring en kwamen we precies op tijd”.

Na zo’n inspannende week is de zondag meer dan welkom en hebben ze die in alle rust doorgebracht. Ze hebben samen met de plaatselijke gemeente een kerkdienst in de open lucht bezocht. Ook daar heerst corona en hielden ze zich op deze manier aan de veiligheidsmaatregelen.

Na een hartelijk afscheid zijn ze maandag 8 juni weer huiswaarts vertrokken. Na twee overnachtingen, één in de vrachtauto en één bij een goede bekende in Duitsland, werden ze drie dagen later door het thuisfront met open armen ontvangen. Het was een lange, niet ongevaarlijke rit zeker onder deze bijzondere omstandigheden waar we wereldwijd mee te maken hebben. Maar als je Jaap vraagt hoe het is gegaan, besluit hij steevast met de woorden: “ik zou zo weer omdraaien en weer gaan!”

Als u dit bijzondere project van deze stichting www.movu-moldova.nl   wilt steunen, dan kunt u uw gift overmaken op IBAN: NL 41 RABO 0136 6410 83, t.n.v. Stichting Movu-Moldova, o.v.v. Gift aardappeltransport Moldavië. Omdat ze niet altijd vrijwillige chauffeurs kunnen inzetten, zullen sommige transporten duurder uitvallen. Zo hebben ze voor de komende twee vrachten een transporteur bereid gevonden om tegen pure kostprijs te willen rijden. Ze gaan met deze aardappelen naar dorpen waar ze nog niet geweest zijn en waar ook gebrek en honger heerst. En met uw steun kunnen er hopelijk nog meerdere transporten volgen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven