Vanaf 28 juni nieuwe regelgeving voor chloraten en perchloraten op AGF

Vanaf 28 juni a.s. zijn analyses voor chloratenresiduen in groenten en fruit nog noodzakelijker, en vanaf 1 juli ook voor perchloraten, aangezien er twee herziene verordeningen zijn, die wettelijke grenswaarden vaststellen die in acht moeten worden genomen: Reg 2020/749 op het gebied van residuen voor chloraten en Reg 2020/685 op het gebied van verontreinigingen voor perchloraten.

Maverik Bezzi

"In sommige landen zijn er supermarktketens", legt Maverik Bezzi van Sicural uit, "die bijzondere aandacht aan deze kwestie besteden. De monitoringplannen in Duitsland voor de verontreiniging met perchloraat lieten in 2017 en 2018 een positiviteit zien van 24% op een totaal van 5118 geanalyseerde monsters met een positiviteit van meer dan 80% van de monsters die werden gescreend op o.a. spinazie, kool en rucola. Ook in Duitsland waren de chloraten in 2018 positief op 33% van de ongeveer 900 geteste monsters, een lichte stijging ten opzichte van 2017, toen het percentage 29% bedroeg".

De vaststelling van de twee verordeningen maakt het toezicht op deze residuen essentieel voor bedrijven die actief zijn in de voedingssector. Het laboratorium van Sicural is al vele jaren geaccrediteerd voor deze bepalingen en voert de analyse uit in hoogwaardige vloeistofchromatografie, gekoppeld aan massaspectrometrie (LC-MS/MS) met een kwantificatielimiet van 0,01 mg/Kg.

"De aanwezigheid van deze analyses in levensmiddelen kan volgens sommige wetenschappelijke studies worden afgeleid uit drie belangrijke bronnen van verontreiniging: bijproducten van chemische desinfectie van water, die voornamelijk worden gebruikt bij het verwerken en wassen van groenten en fruit; meststoffen van vreemde oorsprong (perchloraten); natuurlijke vorming in de atmosfeer (perchloraten).
Een andere besmettingsbron zou kunnen komen van de meervoudige ontsmettingsproducten die in de Covid-19-periode zijn gebruikt."

Sicural heeft ook een moleculaire biologietest ontwikkeld om de aanwezigheid van SARS-CoV-2 (veroorzaker van Covid-19) in milieubuffers op te sporen. Deze tests zijn belangrijk om de aanwezigheid van het virus op de werkoppervlakken op te sporen, om een milieumonitoring uit te voeren en om de doeltreffendheid van de ontsmettingsprocessen die volgens de richtlijnen zijn aangenomen, te evalueren. Bedrijven in de voedingsindustrie kunnen deze testen op regelmatige tijdstippen uitvoeren en zo hun klanten extra zekerheid bieden.

Voor meer informatie:
Maverik Bezzi
Sicural
Via Dismano 2855,
47522 Cesena (FC)
Italiƫ
+39 547 377 303
laboratorio@sicural.it
www.sicural.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven