Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Groen (La Huerta Xpana): "Onze locatie is voor klanten uit spreidingsoogpunt ideaal"

Grootste vollegrondsgroentebedrijf van Motril heeft Nederlandse roots

Tholen - De Spaanse regio Motril staat vooral bekend om zijn komkommerteelt. Toch is er, hoewel kleinschaliger ook de nodige vollegrondsgroententeelt te vinden. Het grootste vollegrondsteeltbedrijf van Motril wordt gerund door de Nederlanders Maicel Kluijtmans, John Groen en Pater Broersen/Veggieland. In eerste instantie als onderdeel van de Nederlandse groentesnijder Heemskerk en sinds 2016 als zelfstandig bedrijf voorziet La Huerta Nederlandse groenteverwerkers en retailers van producten van de Spaanse vollegrond.


John Groen

"Onze belangrijkste productgroep is spinazie, gevolgd door andijvie, boerenkool, spitskool, selderij en krulpeterselie, allemaal in een straal van 25 kilometer. Afgelopen jaar hadden we - inclusief dubbelteelt - 225 hectare in productie op een totale oppervlakte van 140 hectare", vertelt John, die verantwoordelijk is voor de commercie en tussen Spanje en Nederland pendelt. Compagnon Maicel is werkzaam als algemeen directeur en woonachtig in Motril. Middels Pater Broersen / Veggieland is jaarrond productie een feit. Bij het Spaanse bedrijf werken zo'n tachtig mensen, waarvan de helft op oproepbasis. Een kern van zo'n 25 man vormt het vaste personeel.

Spinazie grootste groeier
"De spinazie is de laatste jaren onze grootste groeier geweest. Andijvie raakt daarentegen wat meer uit de gratie. We groeien de laatste jaren hard in de koolsoorten. Spitskool is al de laatste tien jaar meer een gewild product geworden en ook de boerenkool, die we puur aanvullend op het Hollandse teeltseizoen voeren, is een blijvertje", vertelt John. "We zijn voor de volle 100% teler en kopen geen producten elders bij. Alleen voor de import van snijbonen uit Marokko maken we hierop een uitzondering."

En dan te bedenken dat La Huerta Xpana in 2003 in eerste instantie werd opgericht voor de teelt van Radicchio Rosso. "We zijn bewust in Motril neergestreken omdat er nog niemand zat en we dankzij het tropische klimaat goede kansen zagen voor de vollegrondsgroententeelt. De Radicchio is door problemen in de teelt nooit van de grond gekomen, maar voor andere groenten bleek het microklimaat van de 'Costa Tropical' ideaal voor de groenteproductie. We zijn toen verder gegaan met andijvie, van lieverlee kwam daar selderij bij en is het assortiment uitgebreid", aldus John.

Moestuin
La Huerta is Spaans voor moestuin en dat is niet voor niets. "Als je als leek in dit gebied komt, valt de kleinschaligheid van de vollegrondsgroententeelt je snel op. Totaal onvergelijkbaar met bijvoorbeeld een teeltgebied als Murcia", vertelt John. "Ons voordeel is dat we ons in deze regio echt kunnen onderscheiden. Veel klanten zoeken niet alleen spreiding in productielanden, maar ook in Spanje zelf. Daarom doen ze graag met ons zaken. Ook vinden ze het vaak fijn om met Hollanders zaken te doen. Wel zitten we zo'n 200 tot 300 kilometer verder en daardoor zijn we qua transport iets duurder."

"Een voordeel van dit gebied is dat we voldoende water kunnen betrekken uit de Sierra Nevada. Van droogte hebben we daarom niet al te veel last. Nu heeft Spanje het afgelopen jaar veel last gehad van weersextremen, maar dit jaar zijn we redelijk de dans ontsprongen. Maar garanties heb je natuurlijk niet, ook hier is de teelt weleens verzopen", vertelt John. "De beperking van dit gebied is wel dat we niet ongebreideld kunnen uitbreiden met eigen teelt. Daarvoor is de beschikbaarheid van geschikte landbouwgrond te beperkt. Ook krijgen we in dit gebied meer concurrentie van producten als mango's en avocado's."

Beschikbare grond
"Onze grootste uitdaging is dan ook wel of we hier over pakweg vijf jaar nog de beschikking hebben over voldoende geschikte gronden. Nu huren we veelal aan de hand van meerjarige contracten. De vraag is of we als gevolg van de toenemende urbanisatie en toerisme die gronden blijven vinden om rendabel te maken voor de vollegrondsgroententeelt. Veel grond wordt aangekocht door grote projectontwikkelaars. Wel heeft de hele Corona-crisis, die hier in Spanje nog een flinke tik harder is aangekomen dan in Nederland, daar een rem voor gezorgd. Dat kan voor ons in die zin, maar ook voor het betrekken van goed en gemotiveerd personeel de komende jaren een voordeel zijn."

Momenteel is een rustige periode voor het bedrijf aangebroken. "Onze piek zit tussen 1 november en 1 juni. In de zomermaanden juni tot en met augustus hebben we zelfs niet eens product beschikbaar. Bedrijfseconomisch is dat wellicht niet ideaal, maar het is voor de organisatie ook wel weer lekker om een paar maanden rust te hebben en het betekent niet dat we niets doen. Zo importeren we jaarrond snijbonen en prepareren we onze percelen in de zomer om in september een goede start te kunnen maken. Daarnaast zijn we samen met Veggieland in staat om de vraag van klanten jaarrond in te kunnen vullen."

Voor meer informatie:
John Groen
La Huerta Xpaña, SL.
C/Mar Alborán 2
18613 Motril (Granada)
Mob: +31 651 290 227
j.groen@xpana.net
www.xpana.net