Mesfruits gebruikt een nieuwe composteerbare folie

Omdat er vanuit consumenten steeds meer vraag is naar verpakkingen die een minimale impact op het milieu hebben, heeft Gruppo Fabbri Nature Fresh-folie ontwikkeld: een nieuwe composteerbare folie. Bij de ontwikkeling van deze composteerbare folie worden de biologische afbreekbaarheidseigenschappen van biologisch afbreekbare stoffen met de transparantie, de elasticiteit, het ademend vermogen en de mechanische weerstandseigenschappen van kunststoffen gecombineerd.

Miguel Isla, manager van een van de verpakkingsstations bij Mesfruits

Wat is Nature Fresh?
Nature Fresh is een composteerbare folie die bestaat uit PBAT (polybutyleenadipaatco-tereftalaat), een aromatische alifatische copolyester van fossiele oorsprong die dankzij de moleculaire structuur door enzymen kan worden afgebroken. Op het moment dat de folie biologisch wordt afgebroken in een composteringsfaciliteit, vindt het volgende proces plaats:

1) Micro-organismen koloniseren het polymeeroppervlak en scheiden enzymen af
2) Deze enzymen ‘knippen’ de polymeerstructuur in kleinere stukjes met een laag molecuulgewicht
3) Die kleinere stukjes met een laag molecuulgewicht worden geabsorbeerd door micro-organismen en gebruikt om energie mee te produceren.

Dit alles resulteert in de vorming van CO2 en microbiële biomassa. Biomassa, water en CO2 vormen de compost die ontstaat door de biologische afbraak van PBAT.

Nature Fresh: biologische afbreekbaarheid verslaat een kostbare en energievretende recyclingindustrie
Nature Fresh is gecertificeerd als "Home Compost" en "Industry Compost" en kan daarom worden afgebroken via een specifiek industrieel proces, of gewoon in een composteerapparaat voor thuisgebruik. De biologische recycling van Nature Fresh vermijdt zo de implementatie van lange, kostbare en energieverbruikende processen die een onderdeel vormen bij de selectie en recycling van postconsumer plastic.

Gruppo Fabbri heeft Mesfruits gekozen om Nature Fresh op de Franse markt te testen
Dankzij een samenwerking van meer dan 20 jaar met Mesfruits heeft Gruppo Fabbri op grote schaal kunnen testen en de Nature Fresh-folie eind 2019 kunnen lanceren op de Franse groenten- en fruitmarkt. De appelspecialist heeft ervoor gekozen de milieu-eigenschappen van Nature Fresh niet aan klanten mee te delen vóórdat de effectiviteit en betrouwbaar ervan was bewezen. Een ambitieuze strategie die succesvol is gebleken, aangezien er geen verschil is vastgesteld in de fysische eigenschappen van de vershoudfolie.

Nature Fresh is speciaal aangepast om te kunnen functioneren op de hogesnelheidsmachines (Automac-assortiment bij Gruppo Fabbri), waarover Mesfruits beschikt.

Nature Fresh moet bij Mesfruits jaarlijks 40 ton plastic folie gaan vervangen
“Met meer dan 3 miljoen trays die sinds januari 2020 zijn verpakt, heeft deze nieuwe composteerbare folie inmiddels bewezen betrouwbaar te zijn,” legt Miguel Isla, manager bij een van de verpakkingsstations bij Mesfruits, uit.

Voor Mesfruits is dit initiatief verder volkomen logisch, omdat deze perfect past bij de milieuvriendelijke werkwijze van het bedrijf. Tot nu toe is op deze manier is al 40 ton niet-composteerbare plastic folie per jaar vervangen.

Voor meer informatie:
François Mestre
SARL Mesfruits
8258 Chemin des Châteaux, Les Vignères
F- 84300 CAVAILLON
Telefoon: +33 4 90 71 28 36
Fax: + 33 4 90 71 30 64
f.mestre@mesfruits.eu.com 
 
Philippe Tourtier
Gruppo Fabbri
p.tourtier@gruppofabbri.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven