Francisco Delgado, manager van Los Gallombares (Spanje):

"Lidl Duitsland heeft ons groene aspergeseizoen gered"

Het groene aspergeseizoen in het Spaanse Granada loopt binnenkort af en doet dat zelfs met zeer bevredigende resultaten, ook al was het onzekerheid troef in de beginperiode van de coronacrisis.

"De afzet richting groothandel in Spanje zakte volledig in toen de weekmarkten en veel groenteboeren sloten. Die zijn toch een heel belangrijk afzetkanaal voor de groene asperges. Dat werd anderzijds voor een deel gecompenseerd door de inkopen van de retail, die in de eerste weken overspoeld werd met hamsteraars. De verkoop in de supermarkten is steeds op een hoog niveau gebleven gedurende de crisis", zegt Francisco Delgado, manager van de coöperatie Los Gallombares uit Granada.

"Begin maart hadden we er geen goed oog in, toen er dagelijks zo'n 120.000 kilo asperges het pakhuis binnengereden werden. Die moesten uiteraard binnen de kortste keren weer naar buiten, maar er werden toen net veel bestellingen simpelweg geannuleerd, vooral van supermarktketens in Oost-Europese landen, maar ook van enkele Spaanse ketens", blikt de manager terug.

"Gelukkig voor ons, maar ook voor de Spaanse groene aspergesector in zijn geheel, hebben we het seizoen kunnen redden dankzij de sterke vraag vanuit Duitsland. Vooral Lidl koos voor Spaanse asperges, terwijl de andere ketens Mexicaanse asperges inkochten. Als Lidl Duitsland er niet was geweest, zou het voor ons ongetwijfeld een jaartje geweest zijn om zo vlug mogelijk te vergeten.”

In Spanje sprong Carrefour ook op de kar en kocht zo'n 307.000 kilo groene asperges, 39% meer dan in 2019. Daarbij nam het al zijn product af bij Los Gallombares. "We zijn Carrefour erg dankbaar voor het in ons gestelde vertrouwen in deze ongebruikelijke periode", zegt Francisco Delgado.

Het seizoen werd aangevat met een bang hart, maar de prijzen lagen uiteindelijk 20% hoger dan vorig seizoen. "We zijn erg blij met deze resultaten. De oogst was vergelijkbaar met die van vorig jaar, maar door de milde temperaturen in de lente waren er geen productiepieken die de markt deden instorten."

Los Gallombares beëindigt het aspergeseizoen rond 20 juni, dankzij de late aanplanten in hoger gelegen gebieden. Momenteel leveren meer dan 500 telersfamilies aan de coöperatie en beslaat het totale areaal ongeveer 2.000 hectare in het meest westelijke deel van de provincie Granada.


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven