Een techniek om de rijpheid van avocado's te bepalen, zou de verspilling binnen de toeleveringsketen met 10% kunnen verminderen en tegemoet kunnen komen aan de consumentenvraag naar ready-to-eat-avocado's. De technologie, die werd ontwikkeld aan Cranfield University, maakt gebruik van een laser en kleine trillingen om de resonantiefrequentie van het fruit te meten, wat een betrouwbare indicatie van de rijpheid geeft zonder dat het fruit hierbij schade oploopt. 

Tot wel 30% van de avocado's gaat momenteel verloren als gevolg van testen tijdens het sorteren en nog eens 5% gaat verloren in de retail. Momenteel wordt de rijpheid bepaald door een pneumatisch toestel of gebeurt dit met de hand.  

Cranfield University gebruikte het laser Doppler vibrometrie (LDV) en kleine trillingen om de rijpheid te meten en ontwikkelde hiervoor een eenvoudig apparaat dat op het fruit klopt. De LDV-test bleek de rijpheid van de avocado met grote nauwkeurigheid te kunnen voorspellen. 

Leon Terry van Cranfield University: "Harde fruitsoorten geven een hogere frequentie dan zachte soorten. We hebben de optimale frequentie van een rijpe avocado berekend en kunnen deze nauwkeurig meten met de LDV-test. Het feit dat het fruit onbeschadigd blijft, is een enorm pluspunt waarmee verspilling wordt tegengegaan. De meting die wij ontwikkelden, zou uitgebreid kunnen worden naar andere fruitcategorieƫn."

Het VK importeert jaarlijks een kleine 100.000 ton avocado's en de vraag naar het fruit neemt steeds verder toe. Het kunnen bepalen van de rijpheid is een groot voordeel voor leveranciers en retailers. Met LDV kunnen de avocado's afzonderlijk worden getest en kan rijp en onrijp fruit van elkaar worden gescheiden. 

Onderzoekster Sandra Landahl voegt eraan toe: "We hebben de nauwkeurigheid van LDV in een verwerkingsfaciliteit en in het laboratorium getest en de methode heeft bewezen potentie te hebben."

Cranfield University neemt samen met het nieuwe BBSRC Quality and Food Loss Network het voortouw met een initiatief om onderzoekers met de sector in contact te brengen voor het ontwikkelen van oplossingen tegen voedselverspilling binnen de toeleveringsketen. 

Het onderzoek 'Non-destructive discrimination of avocado fruit ripeness using laser Doppler vibrometry' werd gepubliceerd in  Biosystems Engineering.

Voor meer informatie: 
Cranfield University
Tel: +44 (0)1234 754999 
Email: mediarelations@cranfield.ac.uk