Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elena Malkova verruilde na 25 jaar AGF-sector voor baan als coach:

"AGF'ers, zet in op je menselijk kapitaal!"

Tholen - Maar liefst 25 jaar werkte Elena Malkova in de Nederlandse AGF-handel. Bij meerdere handelsbedrijven had ze de Rusland-export onder haar hoede. Een burn-out zorgde voor een stevige reflectie. Coaching hielp haar uit de burn-out, maar zorgde ook voor een vertrek uit de handel. "Ik ontwikkelde me niet meer als persoon en professional, was niet meer gelukkig en wilde meer. Nu zet ik me door middel van coaching in om leidinggevenden en hun teams te helpen. Ik heb me jaren niet zo gelukkig gevoeld."

"Zeventig procent van je tijd zit je op je werk, maar onderzoek wijst uit dat veel mensen daar geen geluk ervaren. In de AGF-handel wordt dat vaak weggewuifd onder het mom van een dikke auto en een vet salaris. Maar bedrijven die alleen omzet als doelstelling hebben, hebben op langere termijn geen bestaansrecht. Ik zeg het weleens gekscherend: als geld je enige drijfveer is, kun je beter in de drugs stappen. Er komen nieuwe generaties aan met andere waarden. Een fantastische pensioenregeling was vroeger een reden om over te stappen. Daar moet je nu bij de generatie Z echt niet meer mee aankomen."

Mensen met juiste mindset belangrijker dan geld
"De wereld gaat hard geraakt worden door de huidige Corona-crisis. Commerciële teams hebben jarenlang het ene succes na het andere gevierd, maar dat gaat nu veranderen. Ik hoop dat het management van AGF-bedrijven nu zal inzien dat nu niet een paar extra orders maar wel het team het bedrijf kan redden. De mensen met de juiste mindset zijn nu veel belangrijker dan het geld. We komen straks na de corona-crisis in een enorme economische crisis terecht. Bedrijven die geen visie hebben, zullen het echt moeilijk gaan krijgen. Dan komt het namelijk aan op je toegevoegde waarde op de markt. Waarom moeten de klanten bij jou kopen en niet bij de buurman? Dan komen je bedrijfscultuur en mission statement om de hoek kijken. De bedrijfscultuur bepaalt de motivatie van je medewerkers."

"De AGF-sector presenteert zich graag als een 'fast moving' branche, maar het is me in mijn AGF- carrière opgevallen hoe ouderwets deze handel kan zijn. Het is niet meer van deze tijd om dagelijks van half zeven tot vijf achter je bureau te zitten. 'Smart' werken motiveert mensen, niet het idee dat we het altijd zo hebben gedaan. Daarbij vertrekken veel mensen vanwege slecht leiderschap. Leidinggevenden in de AGF-sector laten zich vaak voorstaan dat ze zo low-profile opereren omdat ze volop meedoen aan de verkooptafel, maar wanneer er daar toch dominant leiderschap wordt getoond en medewerkers bang zijn hun mond open te trekken, dan komt er geen enkele innovatie tot stand. En zonder innovatie is geen groei. Zonder groei is geen blijvend succes", betoogt Elena. "Daarom roep ik juist directeuren op om in te zetten op het menselijk kapitaal. Happiness is the new productivity."

Voor meer informatie:
Elena Malkova
Confidenca Coaching
[email protected]