April was voorheen een topmaand voor de Nederlandse import van verse groenten en fruit. In 2019 werd er in die maand 180.000 ton verse groenten en 500.000 ton verse fruit ingevoerd.Ook in mei werd er in het jongste verleden ook nog ongeveer eenzelfde hoeveelheid verse groenten ingevoerd. Daarna nam de import van groenten af om pas in december weer in de buurt van de april mei hoeveelheden te komen De Nederlandse import van vers fruit was voorheen eigenlijk alleen in november en december met een kleine 400.000 ton per maand wat kleiner dan in de rest van het jaar. De import van bananen was voorheen het hele jaar door met ruim 100.000 ton per maand redelijk gelijkmatig. De import van overige fruit schommelde tussen de 250 à 300.000 ton in november en december en 350 à 380.000
ton in de maanden maart, april en mei. De overige maanden was het steeds zo'n 260 à 280.000 ton.
Twee derde groentenconsumptie eigen teelt, fruit nog geen 30%
Stel dat de consumptie in Nederland van verse groenten en fruit gelijkmatig over het jaar verdeeld zou zijn, dan is er maandelijks importbehoefte aan 35.000 ton verse groenten en 100.000 ton vers fruit. Daarnaast gaan er ook nog relatief kleine hoeveelheden verse groenten en fruit naar de verwerkende industrie.
Normaal gesproken was/is het geen probleem om de binnenlandse markt jaarrond van verse groenten van eigen bodem te voorzien. Met de import er bij is het sortiment natuurlijk breder. Tot voor dit jaar
bestond twee derde van de verse binnenlandse groentenconsumptie uit in Nederland geteeld product. Bij vers fruit lag dat heel anders. Zo’n 80% van het binnenlands verbruik van vers fruit bestond uit
importproduct. Voor zover er in Nederland geteeld fruit gegeten werd, bestond dit voor het overgrote deel uit appels en peren. Voor een breed assortiment is de Nederlands vers fruitmarkt dus voor een
heel belangrijk deel afhankelijk van importproduct. Dit fruit kwam voor driekwart van overzee.
Nederland doorvoerland
Het is nu de grote vraag in hoeverre de voor de Nederlandse groenten- en fruitsector zo belangrijke buitenlandse handel zal verlopen. Een heel groot deel (naar schatting wel driekwart) van de
Nederlandse groentenproductie werd gewoonlijk in het buitenland afgezet. Anderszins was Nederland bij vers fruit een doorvoerland bij uitstek. Meer dan 90% van de vers fruit export (in 2019: 3,95 van de
4,23 miljoen ton) was buitenlands product.
Bijna driekwart van vers fruit van overzee
Van al het verse fruit dat voorheen werd geïmporteerd kwam het overgrote deel van verder weg gelegen productielanden. Excl. bananen werd er vorig jaar 3,9 miljoen ton vers fruit in Nederland
ingevoerd. Hiervan kwam 2,8 miljoen van buiten de EU. In volgorde van belangrijkheid ging het om Zuid Afrika (0,65 mln ton), Costa Rica (0,35), Brazilië (0,32), Peru (0,31), Chili (0,24), Egypte (0,15)Marokko (0,11) en China (0,09). De Nederlandse import van vers fruit van buiten de EU is het kleinst in november met 170.000 ton. Verder schommelt deze tussen de 200.000 ton in juni en december en 300.000 ton in april. Sinaasappelen was het belangrijkste product dat Nederland van buiten de EU importeerde. Dan volgden druiven, avocado’s, ananas, mango’s, citroenen, grapefruit, meloenen, mandarijnen, watermeloenen en dan appels en peren.
Al deze in Nederland ingevoerde producten gingen weer voor een groot deel verder Europa in waarbij landen vlak om de hoek (Duitsland, België en Frankrijk) goed waren voor de helft van de totale export (in een volgende analyse zal dit verder uitgewerkt worden).
Meeste importproducten kenden vast seizoenspatroon
Elk importproduct kende z’n eigen seizoenen waarin de landen voorheen hun producten leverden. Import sinaasappelen van buiten de EU kwam in Nederland vooral uit Zuid Afrika. De import kwam
voorheen in juli op gang. Dan liep het Egyptische seizoen juist af.
Het importseizoen van druiven van buiten de EU was voorheen van december t/m mei op z’n hoogtepunt met druiven uit vooral Zuid- Afrika, India, Peru en Chili. Het importseizoen van overzeese appels liep voorheen van mei t/m juli. Grote producten die voorheen jaarrond in Nederland ingevoerd werden zijn: avocado’s, ananas, en
mango’s.
Het was vaak wel zo dat de verschillende overzeese leveranciers elkaar min of meer opvolgden. Zo leverde Peru voor avocado’s in de periode mei-augustus, Chili was met avocado’s vooral in Nederland
aan de markt van oktober t/m januari, Zuid Afrika van april t/m september en Mexico van september tot het einde van het jaar.
Ananas kwam voorheen jaarrond uit Costa Rica.
De meeste mango’s kwamen voorheen uit Brazilië en wel vooral in de periode september-december. Daarna (december-april) kwamen ze vooral uit Peru en in de periode mei-augustus kwamen de mango’s uit diverse landen: Ivoorkust, de Dominicaanse Republiek, Senegal, Puerto Rica en Mali.
Klik hier voor het volledige rapport.
Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
+31 654 687 684
fruitvegfacts@gmail.com
www.fruitandvegetablefacts.com