Abdelkader Benchagra, Mister Avocado:

"Marokkaanse avocado's zijn onze core-business"

Tholen - Na jarenlang in de Hollandse AGF-sector gewerkt te hebben, startte Abdelkader Benchagra afgelopen jaar met Mister Avocado. Hoofdmoot vormen de Marokkaanse avocado's, aangevuld met andere producten van Marokkaanse herkomst. Zo arriveren binnenkort de eerste Marokkaanse watermeloenen. "Maar avocado's zullen altijd de core business blijven. In de toekomst willen we ook starten met andere origines, maar eerst willen we met de Marokkaanse een goede naam opbouwen."

"Mijn partners in Marokko hebben een breed netwerk onder de lokale telers. We beschikken niet over eigen teelt, maar kopen complete percelen op, waarna we zelf oogsten, inpakken, sorteren, koelen en exporteren.  Van de boom tot levering in Nederland verzorgen we dus met eigen mensen. We verpakken alleen de oogst die echt voor export geschikt is", vertelt Abdelkader, die kantoor houdt in Ridderkerk. "Daarbij richten we ons meer op partnerships en lange termijn business, dan de dagelijkse avocadohandel."

Het Marokkaanse avocadoseizoen is bij Mister Avocado eind maart beëindigd. "Het seizoen kenmerkte zich door grote schommelingen. In december waren de avocado's in eerste instantie erg duur, vervolgens stortte de markt in en vanaf januari hebben we een redelijke stabiele markt gezien. Vanwege de Corona-crisis en de opstart van andere herkomsten zijn we eind maart gestopt met de leveringen", vertelt Abdelkader.

Volgens de importeur biedt de Marokkaanse avocadoteelt een geweldige groeipotentie. "Ze zijn klimatologisch vergelijkbaar met de Spaanse avocado's. Marokko is een interessante speler voor de Europese markt. Het seizoen start als Chili net voorbij is en het Peruaanse seizoen net begint. Vaak valt dat net samen met tekorten in de markt en dan zijn de Marokkaanse avocado's veelgevraagd. Nu richten we ons nog voornamelijk op groothandels, maar we willen in de toekomst ook supermarkten gaan bedienen."

"In Marokko is de aanvoer vanuit het veld naar de supermarkt binnen een week geregeld. Dat is een groot voordeel ten opzichte van het product uit Zuid-Amerika. Daarbij kunnen we ongeveer een half jaar Marokkaanse avocado's leveren, direct van de boom, dus korter kan de keten haast niet zijn. We krijgen nu al de vraag van onze klanten om aanvullend overzeese avocado's aan te bieden, maar pakken dit voorzichtig op. Eerst willen we dat Mister Avocado met Marokkaanse avocado's een naam vestigt in de markt. Mensen die puur op prijs vergelijken, moet ik teleurstellen. De Marokkaanse avocado's zijn duurder dan bijvoorbeeld Keniaanse, maar beide avocado's zijn dan ook niet te vergelijken."

Daarbij is de markt voor avocado's volgens Abdelkader nog lang niet verzadigd. "De consumptie groeit nog altijd enorm. Mensen waarderen de gezonde eigenschappen van de avocado's en er zijn zo ongelofelijk veel toepassingen mee, dat de groeipotentie nog enorm is! Maar Marokko heeft meer te bieden. Zo hebben we binnenkort watermeloenen beschikbaar onder ons eigen merk Frukto. En hoewel de meloenmarkt niet al te best is momenteel, kunnen onze groothandelsklanten niet wachten tot het seizoen begint!"

Voor meer informatie:
Abdelkader Benchagra
Mister Avocado
Scheepmakerstraat 4
2984 BE Ridderkerk
Tel: +31 180 788 725 
info@misteravocado.nl 
www.misteravocado.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven