"Thuis zitten is ook niks, ik kan wel groenten verkopen, maar geen nagel in de muur slaan"

Lei Mattheijssen 25 jaar actief als zelfstandig ondernemer in de AGF-handel

Tholen - 68 jaar is Lei Mattheijssen inmiddels, maar de AGF-exporteur hoopt voorlopig nog even door te gaan met het verkopen van groenten. Gisteren vierde hij zijn 25-jarig jubileum als zelfstandig ondernemer op het veilingterrein. "M'n kinderen kwamen met een verrassingspakket aanzetten, anders had ik er niet bij stilgestaan."

Lei begon zijn carrière bij Breuers en werkte achtereenvolgens bij Piet van Wylick en Gebroeders Duin. In 1995 begon de exporteur voor zichzelf. Als leermeesters noemt hij Peter Otterheim, Theo Leurs en meneer Heldens. "En van mezelf heb ik ook het nodige geleerd", grapt de handelaar. In al die jaren heeft hij al op alle hoeken van Fresh Park Venlo gezeten en houdt hij tegenwoordig kantoor aan huis. "Ik weet nog dat de veiling 4.000 telers had. In die tijd zaten we met twaalf exporteurs in de twee halen vooraan het terrein. Als je dan ziet wat er allemaal is bijgebouwd, dan heeft toenmalige veilingdirectie toch wel een visionaire blik gehad."

Een grote groei doormaken, is nooit de ambitie geweest toen Lei zelfstandig werd. "Ik heb een paar man personeel gehad, maar ik zeg eerlijk dat ik de kwaliteiten niet had om dat te managen. Ik vond het reuze gezellig om een glas bier met ze te drinken, maar het kwam er op neer dat de jongens in de kantine zaten en ik op de vrachtwagen", blikte Lei eerder al terug. "Nu werk ik alleen nog met mijn vrouw samen en dat bevalt al 25 jaar prima. Ik werk op bestelling en heb zodoende nooit een voorraad. Mijn kosten zijn beperkt en het is gemakkelijk rekenen wat er onder de streep overblijft. Bovendien krijg ik mijn AOW nog..."

Het 25-jarig jubileum valt samen met een bizarre periode vanwege de Corona-maatregelen. "Voor mij persoonlijk valt die schade nog wel mee, ik heb ook mijn klanten buiten de horeca. Ik koop voor mijn vaste klantjes wel wat handel op de klok, maar die volumes zijn niet spectaculair meer. Maar ik heb wel compassie met de jongens die zich puur op de horeca richten. Zij hebben een flinke omzetderving. Ook in de prijzen is het momenteel één en al malaise. Paprika's kosten de ene dag 3 euro per kilo en de volgende dag 2,25 euro. De schommelingen zijn enorm. Met mij hoeft niemand compassie te hebben, maar ik gun mijn collega's met personeel het allerbeste."

"Het gros van mijn verkoop gaat naar twee Duitse klanten. Zij beleveren ook enkele supermarktketens en daar kan ik heel wat handel kwijt. Aardbeien en asperges zijn verreweg mijn grootste producten en samen wel goed voor ruim 80% van de omzet. Mijn topmaanden zijn van half maart tot half juni", vertelt Lei. "Weet je, ik vind thuis zitten ook helemaal niets. Ik kan wel groenten verkopen, maar ik kan nog geen nagel in de muur slaan. Ik ben niet als groenteboer geboren, maar zal waarschijnlijk wel als groenteboer de pijp uitgaan...."

Voor meer informatie:
L. Mattheijssen vof
Diependijkstraat 3
5922 XT Venlo
Tel: 077-3829900
opaboot.is@home.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven