Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

CVAH

"Als winkels en winkelcentra open mogen blijven, kunnen de markten ook gewoon doorgaan"

Tholen - Terwijl de consumenten aan het hamsteren zijn, hebben diverse burgemeester in Nederland de ambulante markten afgelast. Het is voor markthandelaren onbegrijpelijk dat supermarkten wel open mogen blijven en een ramp voor markthandelaren in AGF die hun handel niet kwijt kunnen. Postuma AGF heeft alvast hulp aangeboden, zij gaan gedupeerde markthandelaren helpen met juridische ondersteuning staat te lezen in een bericht op Facebook. Bananenboxer die gewoonlijk met 16 kramen op de Maastrichtse markt staat en komend weekend niet doorgaat, gooit hun magazijn open om de handel toch te verkopen.

In Den Haag gaat de markt voorlopig door. "Wij zijn een van de weinige grote markten die nog open zijn", vertelt markthandelaar Arjan den Boer die er een vaste standplaats heeft. Het is er drukker constateert de handelaar. "Het is geen gekkenhuis maar ik denk wel dat mensen aan het hamsteren zijn."


Arjan den Boer op de markt in Den Haag

Er heerst echter grote onzekerheid onder de markthandelaren. "Iedereen heeft zijn handel voor het weekend al ingekocht. Wanneer de markt wordt afgelast, dan is dat een grote strop voor ons." In de plaatsen waar markten zijn afgelast blijven supermarkten wel open. "Dat is toch vreemd", constateert Arjan. "Daar komen toch ook veel mensen op af? Ik denk dat je in de buitenlucht ook minder kans hebt op besmetting dan in een afgesloten ruimte."


Martin van Meerveld met zijn zoon Mark

Dat is ook de mening van Martin van Meerveld die morgen op de markt in Zaltbommel hoopt te staan en druk bezig is met het inkopen van de handel. "Als markten sluiten, dan wordt het alleen maar drukker in de supermarkt en neemt de kans op besmetting juist toe", is zijn constatering.

Branchevereniging CVAH roept op om markten open te houden. “De CVAH is veelvuldig om advies gevraagd inzake het doorgaan van de markten in Nederland. Het advies is om de ambulante handel net zo te behandelen als de gevestigde detailhandel. Dus als winkels en winkelcentra open mogen blijven, kunnen de markten ook gewoon doorgaan. Dat is het advies van de branchevereniging. Wel heeft de branchevereniging haar leden geadviseerd, om net als bij andere beroepen, alert te zijn. Als je niet goed in orde bent, of je personeel niet, neem je verantwoordelijkheid en ga niet naar de markt. Daarnaast is de markt natuurlijk een regulier detailhandelskanaal, waarin we geen onderscheid kunnen maken tussen de markt en de supermarkten en grote detailhandel die ook open mogen blijven. In de buitenlucht is de kans op besmetting waarschijnlijk minder groot dan in een afgesloten ruimte waarin airco’s en verwarming de lucht verplaatsen”, staat op de site.

Postuma AGF vindt de beslissing van burgemeesters die markten aflasten onrechtvaardig en biedt markthandelaren juridische ondersteuning voor gedupeerde markthandelaren.

 

Afgelasten
Veel burgemeesters hebben al markten afgelast. In Rotterdam zijn alle markten voor de komende twee weken geannuleerd. De plannen om de markt in Dordrecht af te lasten stuiten zelfs op verzet. Voorzitter van de marktkooplieden John Stoel laat aan het Algemeen Dagblad weten dat zij dit besluit belachelijk vinden. "Wij zijn geen evenement. Het is onzin dat supermarkten en winkels waar mensen dicht op elkaar zitten wel gewoon open zijn en dat een openluchtsupermarkt - waar mensen de ruimte hebben om afstand van elkaar te nemen - niet door mag gaan. Het is gewoon discriminatie.’’. 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven