Overzicht wereldmarkt Grapefruit

Grapefruit is niet de meest populaire citrus bij de Europese consument door de bittere smaak. De dalende consumptie zet zich door op de markt. De grapefruit uit Florida is in prijs sterk gestegen op de Europese markt al zijn de volumes en kwaliteit beter dan vorig jaar. In Europa zijn het dan ook vooral Turkije en Spanje die aan de markt zijn. In Zuidelijk Afrika zijn de vooruitzichten voor het nieuwe seizoen al beter dan de vorige keer. In China zorgt het Coronavirus voor lagere verkoop en aanvoer.

Nederland: Prijzen Florida-grapefruit aan de hoge kant
De markt voor grapefruit verloopt volgens importeurs steady. De prijzen voor de handel uit Florida ligt met een prijs tussen de 25 en 30 euro zelfs aan de hoge kant. Voor de grapefruit uit het Middellandse zeegebied, waarvan Turkije en Spanje de belangrijkste aanbieders zijn, is de prijs al snel de helft lager. Het weer is momenteel gunstig voor de consumptie van grapefruit. Wel zal de toename van ander fruit op de markt, zoals de druiven en het eerste zomerfruit, de nadruk wat gaan verleggen naar andere producten.

België: Spaanse grapefruit heeft veel potentieel
Het Florida grapefruitseizoen is dit jaar zeer moeilijk. De volumes zijn normaal, maar de aankoopprijzen zijn vergeleken met de andere origines zeer hoog. De prijs van een Florida grapefruit is wel tweeënhalf keer zo groot dan de prijs van een Spaanse grapefruit. De vraag naar grapefruits van andere oorsprongen is normaal tot goed. Volgens een Belgische handelaar heeft de Spaanse grapefruit veel potentieel, omdat dit product in het luxe segment valt, Turkije valt daarentegen in het goedkopere segment.

Duitsland: Dalende consumptie en agressieve Spaanse markt
Grapefruits horen niet direct bij de populairste vruchten in de Duitse handel. “De grapefruit past niet echt bij de levensstijl van de jonge Duitsers. De keuze voor wat betreft superfoods en exoten is reuze en de grapefruit valt daarbij enigszins tussen wal en schip. Dit ligt onder meer aan het feit dat de grapefruit ongeschikt is als tussendoortje of snelle snack.”

De consumptie loopt de voorbije jaren dan ook zienderogen terug in Duitsland. “Hoewel er meerdere nieuwe grapefruitrassen zijn die beduidend zoeter zijn dan de bittere vruchten van weleer, zijn het voornamelijk ouderen die grapefruits consumeren.” De Florida-grapefruits zijn nog altijd het populairst, hoewel de retail vanwege de dikwijls matige kwaliteit niet meer zo happig is op dit ras. “In de retail gaat het echter met name om het uiterlijk en de prijs van de grapefruits. In het betere segment valt de keuze vrijwel zonder uitzondering op de Florida-rassen.”

Momenteel zijn het met name Spaanse grapefruits die de handel domineren. Medio mei gaat men normaliter over op Zuid-Afrikaans fruit. Vanwege het slechte weer in Spanje aan het begin van het seizoen rekent men echter op een vroeg einde van het Spaanse seizoen. Turkse grapefruits zijn de laatste jaren sowieso een zeldzaamheid binnen de retail aangezien Spanje zeer agressief op de markt drukt en de prijzen daardoor nauwelijks interessant zijn. Op de groothandelsmarkten worden Turkse grapefruit eveneens schaarser.

Frankrijk: Consumptie sterk afhankelijk van markttrends
Het seizoen voor de grapefruits verliep goed in de regio van Murcia, Spanje. De regenval heeft het citrus duidelijk goed gedaan met grote maten. Het seizoen zou moeten eindigen rond midden april. De consumptie van grapefruit bij de Fransen blijft echter complementair en hangt sterk af van trends op de markt. De consumptie stijgt zeer waarschijnlijk in april als de mensen voor de zomervakantie op dieet gaan.

China: Lage toevoer en consumptie door Coronavirus
Momenteel is er weinig grapefruit op de markt. Tijdens deze maanden is er altijd wat minder toevoer, maar momenteel door Covid-19/Coronavirus is de aanvoer traag en komt er dus minder binnen. Er wordt nog wel geïmporteerd uit Israël en Egypte en ook zijn er producten van Taiwan te koop, maar de verkoop gaat traag. De markt is zich nog steeds aan het herstellen. Rond april en mei komt er meestal meer aanvoer naar de Chinese markt, omdat dan meer landen waaronder Zuid Afrika, in productie zijn en kunnen exporteren naar China.

Florida: Grotere volumes tegen stabiele prijzen, ziektes blijven een uitdaging
De exporteurs ronden hun seizoen momenteel af, de meesten gaan nog voor 4 weken door al zijn er ook exporteurs bij die tot midden april de grapefruits verzenden. In Florida vallen de volumes dit seizoen hoger uit dan vorig jaar op dezelfde tijd met 15 tot 20% met grote maten. Toch geldt dit niet voor alle telers, het hangt sterk af van de variëteit, bodem- en boomkwaliteit. De vraag naar grapefruit blijft sterk. Veel gaat nu naar de binnenlandse markt nu de export naar het buitenland afneemt. De prijzen blijven stabiel. Grootste uitdaging voor de telers in Florida is de Huanglongbing Citrus greening disease die volgens een handelaar vooral de oude bomen treft die juist de beste grapefruits geven.

Texas: Stabiele vraag, prijs en productie
De productie van grapefruits in Texas begon begin december en loopt door tot in mei. “Alleen als het niet te warm wordt doorheen het jaar,” vertelt een teler die voornamelijk Rio Star heeft staan. “Anders eindigen we in april.” De vraag naar Texaanse grapefruits is sterk dit jaar, zelfs iets sterker dan vorig jaar. De prijzen zijn ook te vergelijken met het vorige seizoen. Zowel prijs als vraag zouden zich moeten handhaven als er geen gekke dingen gebeuren wat betreft het weer. “Wat nog zou kunnen gebeuren, is dat het gaat vriezen,” vertelt de handelaar. “Maar ik denk dat dat al een gepasseerd station is.”

Californië: Kleine volumes maar geen gat in het seizoen
De productie van rode grapefruits is een paar weken eerder gestopt dan normaal in de Central Valley/District 1 in Californië. Anderhalve week eerder kwam de Riverside Region/district 2 in productie waar de meeste volumes rond midden-april vandaan moeten komen en loopt door tot eind juli of de eerste week van augustus.

“Op het moment zijn de volumes vrij klein maar er zijn geen gaten in het seizoen gevallen,” vertelt een handelaar. Eventueel zijn de gaten nog op te vullen met Mexicaanse grapefruits maar alleen voor de markt in de VS. Canada staat alleen US Grapefruits toe. Voor het product uit Californië liggen de prijzen echter 20% lager dan vorig jaar. “Voor de maten kan je een mooie prijs krijg voor keuzefruit en een keuzeprijs voor standaard fruit,” vertelt de handelaar. De hoogste prijzen voor grapefruit liggen nu op $16 maar het gemiddelde op $11-12.

Israël: Met de productie niets mis maar sterke Shekel beperkt de export
De telers in Israël hebben niets te klagen over de volumes en kwaliteit
van hun grapefruit. Begin 2020 is echter de Israëlische munt, de Shekel, flink in waarde gestegen en dat ondermijnt de concurrentiepositie van Israël op de internationale markt. De export van Israël naar China en andere bestemmingen in Oost-Azië is beperkt door de uitbraak van het Covid-19/Coronavirus. Grootste afnemer van de Israëlische grapefruits is nu de binnenlandse sapindustrie. Door de problemen in de export zijn de Israëlische grapefruits voor deze sector goedkoper geworden.

Zuid-Afrika: Droogte in Limpopo een probleem maar telers verwachten voor dit seizoen een betere raming
Er was een langdurige droogte in de noordelijke grapefruit producerende regio’s waar er zeer recent regen is gevallen. De waterreservoirs bij de telers en in de provincie zien er nu iets beter uit. Telers in de Letsitele regio (Limpopo) verwachten weer een restrictie van 70% op hun waterreservoirs te hebben (ze hebben nu 30% van hun water gekregen zoals in het vorige seizoen ook het geval was).

De Letsitele regio heeft de meeste grapefruitboomgaarden van het land maar ook de citrusregio met de grootste onzekerheid voor het komende seizoen door de acute droogte in het land. Veel telers hebben dan ook hun bomen gekapt hierdoor en sommige boomgaarden staan op ‘levensondersteuning’. Dat betekent dat deze bomen enkel genoeg water krijgen om te overleven wat resulteert in lagere opbrengsten. De ramingen voor het seizoen 2019/2020 in de citrus worden snel verwacht. Grapefruittelers in Zuidelijk Afrika (Zuid-Afrika, Eswatini en Zimbabwe) hebben vertrouwen in een grotere oogst dan in het vorige seizoen. De oogst start binnen een maand. Het hele areaal in Zuid-Afrika blijft ondertussen redelijk stabiel (7.600 hectare).

Volgende week: Overzicht wereldmarkt aardappelen


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven