Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mexico, de belangrijkste uienproducent

In Mexico is de ui de vijfde belangrijkste groente. In 2011 werd er 47.200 hectare geoogst met een productie van bijna 1,4 miljoen ton. De export voor dit jaar was 303.500 ton, waarvan 89% voor de Amerikaanse markt bestemd was. 95% van de Mexicaanse productie is geconcentreerd in Chihuahua, Tamaulipas, Michoacan, Baja California, Guanajuato, Zacatecas, Morelos, Puebla, San Luis Potosi, Jalisco en Sonora, waar 85% van het versproduct voor binnenlandse consumptie wordt gebruikt, 12% voor industrialisatie (gekruid, gedroogd, gegranuleerd, gehakt of gesneden) en 3% voor de ontwikkeling van olies.

74% van de nationale uienproductie is geconcentreerd in zeven staten (Tamaulipas, Chihuahua, Zacatecas, Baja California; Michoacan en Guanajuato) - samen goed voor 70% van het beplante nationale areaal.

De uien worden gezaaid in zowel herfst- en wintercycli (AW) als lente- en zomercycli (SS). In tijden waarin gebruik wordt gemaakt van irrigatie, wordt 80% van de oppervlakte beplant en in regenachtige omstandigheden wordt 20% van het areaal bezaaid. Dit zorgt ervoor dat het product het hele jaar door vers verkrijgbaar is. In de maanden maart tot juni is 81% van de AW-productie geconcentreerd rond de 700.000 ton, terwijl 91% van de SS-cyclus dichtbij de 600.000 ton zit, geconcentreerd in de periode augustus - januari. De maanden februari en juli zijn dit jaar de laagste productiemaanden.

Van de binnenlandse productie is 90% van de uien wit, 7% paars en 3% geel. Van de productie gaat 88% naar de verse markt en 12% wordt gebruikt voor de industrie (gekruid, gedroogd, gegranuleerd, gehakt of gesneden ui).

Deze groente is één van de meest veelzijdige ingrediënten in de Mexicaanse keuken, omdat zijn smaak salades, sauzen, soepen, vlees en nog veel meer bereidingen kruidt. Een familie met vier gezinsleden gebruikt ten minste één kilogram uien per week, wat neerkomt op een consumptie per capita van 12 kilo.
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer