Medical and Dental University Tokio

Zoutarm tomatensap verlaagt mogelijk risico op hart- en vaatziekten

Het is alom bekend dat tomaten rijk zijn aan antioxidanten die veroudering tegengaan, een ontstekingsremmende werking hebben en het afweersysteem versterken. Een onlangs in het blad Food Science & Nutrition gepubliceerd onderzoek suggereert dat het drinken van zoutarm tomatensap de kans op hart- en vaatziekten kan verkleinen.

De Medical and Dental University in Tokio volgde 481 mensen die zoveel tomatensap mochten drinken als zij wilden en die dagelijks bijhielden hoeveel sap zij dronken en of zij een verbetering in hun gezondheid opmerkten.

Uit de gegevens bleek dat het merendeel van de deelnemers gedurende een jaar dagelijks minstens één flesje (200ml) tomatensap dronk. Gemiddeld daalde de bloeddruk bij 94 van de deelnemers die aan een onbehandelde bloeddruk leden met 3%. Bij 125 deelnemers met een hoge bloeddruk nam het gehalte aan vetstoffen in het bloed  met 3,3% af. 

Volgens de onderzoekers voorkwam het in tomaten aanwezige lycopeen dat plaques zich ophoopten in de aderen van de deelnemers, waardoor de bloeddruk daalde evenals het het LDL-cholesterolgehalte. Tevens beschermt de stof cellen tegen schade door vrije radicalen. Het drinken van tomatensap remt bovendien de opname van cholesterol in de dunne darm en de cholesterolsynthese in de lever. 

Worldhealth.net bericht dat deze bevindingen suggereren dat de heilzame eigenschappen gelijk waren voor zowel mannen als vrouwen en voor verschillende leeftijdscategorieën. De veelbelovende resultaten moeten voorlopig nog wel met een korrel zout worden genomen omdat er aanvullend onderzoek nodig is om de gezondheidsvoordelen van tomatensap verder te beoordelen, aldus Victoria Taylor, voedingsdeskundige van de Britse Hartstichting. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven