Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vrije Universiteit Amsterdam:

"Ongezond eten is onlosmakelijk onderdeel van Nederlandse eetcultuur"

De snackbarcultuur in Nederland is nog steeds ongekend populair ondanks de opkomst van superfoods, groente goeroes en gezonde snack alternatieven. "Ongezond eten is een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse eetcultuur", zegt Irene Stengs. Zij is hoogleraar Antropologie van Ritueel en Populaire Cultuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam en als onderzoeker verbonden aan het Meertens Instituut.

Voor wie wil weten hoe alledaags het Nederlandse fastfood-eten is, neem maar eens een kijkje in de eigen supermarkt. Stengs telde bij de supermarkt bij haar om de hoek wel zestig soorten pizza’s, waaronder naast Italiaanse ook Turkse, Amerikaanse en minipizza’s. "De diepvrieskast heeft twintig soorten friet, er staat een kast met 21 meter aan ijs, 14 meter aan producten van Mora en dan slechts 7 meter diepvriesgroenten."

Dit laat volgens Stengs zien dat ondanks het groeiend bewustzijn van het gevaar van obesitas en vet eten of het belang van gezond eten, de ratio maar een kleine rol speelt in dit geheel. "Juist herinneringen en emoties sturen wat mensen doen en lekker vinden. Er zijn al mensen die de frietkraam, of de snackbar met al die kenmerkende verschillende frituursels als Nederlands erfgoed beschouwen."

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Publicatiedatum: