Limone del Barone

Italië: Gebrek aan grote maten bepaalt vraag naar citroenen in net

"Een paar weken geleden introduceerden we onze citroenen in een net van 1 kg met een gepersonaliseerde band. Het doel is om die klanten te behouden die in de loop der jaren van de net-verpakking zijn afgestapt. Dit komt omdat de meerderheid van de leveranciers de netten gebruiken om citroenen van slechte kwaliteit op de markt te brengen. Dit zijn citroenen die niet zo sappig zijn vanwege late bloei. Wij bieden een pitloze citroen in net aan met hetzelfde percentage sap als in de grotere maten," aldus Andrea en Giovanni Pezzino di Geronimo, eigenaars van het Siciliaanse bedrijf Il Limone del Barone.

In Carlentini, in het gebied rond Syracuse, worden op de 70 ha van het bedrijf citrus geteeld, met name citroenen van de pitloze variëteit Femminello. Het bedrijf, gecertificeerd door GlobalGAP en Grasp, opent het seizoen 2019/20 met citrus van de nieuwe plantages die nu in volle productie zijn.

Feminello, ook wel Limone di Siracusa genoemd, wordt gekenmerkt door zijn drie seizoensgebonden bloei, met productieve periodes van oktober tot april (Primofiore), mei tot juni (Bianchetto) en juni tot september (Verdello).

"Het tekort aan grote maten heeft het Siciliaanse citroenseizoen van 2019/20 bepaald. We hebben het sapgehalte van onze kleine citroenen getest. Uit 1 kg van onze verse Syracuse-citroenen wordt ongeveer 500 ml sap verkregen,” zegt Andrea.

Hieruit blijkt dat Il Limone del Barone zelfs in kleine maten een goede sapopbrengst heeft. Het bedrijf heeft deze informatie gedeeld met zijn klanten, zodat zij de consumenten kunnen informeren dat het fruit in de netten net zo goed is als het fruit dat in bulk wordt verkocht.

Het fruit wordt verwerkt in de 2.500 m² grote fabriek van het bedrijf, die onlangs is uitgerust met verwerkingslijnen om het fruit te sorteren en te verpakken in netten. Het grootste deel van de productie, met name de verwerking van citroen met bladeren, vereist echter handmatige methoden en een zorgvuldige behandeling.

Naast de 1 kg netten kunnen de citroenen, afhankelijk van de behoeften van de klant, verpakt worden in houten of kartonnen dozen van 30x40 lagen en in 1- en 2-laagse trays. De pakketten kunnen worden geleverd met prijzen en barcodes.

De citroenen worden geleverd zonder onvolkomenheden en met een homogene grootte, met een hoog percentage bladeren van een diepgroene kleur. 70% van de citrus wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Frankrijk, terwijl de resterende 30% bestemd is voor de Italiaanse retail- en groothandelsketens. 

"Het nieuwe ontwerp van het label van het merk Il Limone del Barone dat we zojuist aan de markten hebben gepresenteerd, heeft een sterke visuele impact: de eeuwige lente met citroenbomen in bloei. 

Het is precies wat we nu zien als we tussen onze citroenbomen lopen. De hoge temperaturen van de laatste vier jaar, de hoogste sinds 1800, hebben geleid tot bloei buiten het seizoen," concludeert Giovanni.

 

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Sperone
Il Limone del Barone
Contrada Sperone
96013 Carlentini (SR) - Italy
(+39) 349 3553990
info@illimonedelbarone.it
www.illimonedelbarone.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven