Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zachtfruit, wilde bospaddenstoelen en cranberries ook dit jaar weer hardlopers

Is er nog Kerstdrukte bij de detaillist en groothandel?

Tholen – Volgens veel daghandelaren en importeurs is er al jaren geen sprake meer van Kerstdrukte in de handel. Maar hoe zit dat bij de marktkramers en groentenspeciaalzaken? Gaat alles gewoon zijn gangetje? Of is het wel degelijk druk bij de detaillisten? En hoe ervaren de groothandels deze Kerst? 

Na een rustige decembermaand is bij marktkramer Henk & Nadia Groenten en Fruit afgelopen zaterdag de Kerstdrukte losgebarsten. “We hebben een rustige periode achter de rug, maar sinds zaterdag is de Kerstverkoop van start gegaan. Ook vandaag en morgen verwachten we drukke dagen”, vertelt Henk. “Wilde bospaddenstoelen en de gewone champignons lopen erg goed, net als de losse- en gemengde sla.”

Ondanks de hoge prijzen voor zachtfruit loopt de verkoop redelijk goed. “Rood fruit wordt traditioneel gebruikt voor het dessert en verkoopt tijdens de feestdagen altijd erg goed. Exoten als mango, avocado en ananas lopen ook goed door. Appelen, peren en bananen blijven hangen, dit is normaal tijdens de vakantieperiode. Als de kinderen niet naar school gaan, wordt dit fruit veel minder verkocht. Kleine peertjes om te stoven verkopen daarentegen wel goed”, aldus Henk.

“Ondanks dat er tijdens Kerst niet meer zo uitgebreid wordt gekookt als vroeger, valt het toch niet tegen”, constateert de marktkramer. “Wel merken we dat er met de jaarwisseling voornamelijk makkelijk wordt gekookt. Veel mensen halen dan het fondue- of gourmetstel uit de kast. Lekker makkelijk. En daar worden vooral tomaten en sla bij gegeten.”  


Gerard, Bart, Theo en Jos  van G. Schӧnhage

Volgens Jos Schönhage van de gelijknamige Amsterdamse groothandel lijken de Kerstinkopen steeds later op gang te komen. "Maar de laatste drie dagen zien we toch een lekkere drukte. Tot nu toe zijn er geen artikelen die echt niet leverbaar zijn, ondanks het slechte weer in Spanje en Marokko. Hardlopers met de Kerst blijven ook dit jaar weer de verse vijgen, cranberries en zachtfruit. Wat dit jaar verder opvalt is de grote vraag naar gekleurde bieten en winterpeen. En dat de detaillist met de feestdagen toch voor kwaliteit gaat!"


Wijnand de Mooij

Vanuit Rotterdam meldt ook groothandelaar Wijnand de Mooij een goede, drukke verkoop door de feestdagen. "Ik vind dat de feestdagen supervallen. Twee kerstdagen en dan twee weekeinden in één week gestopt. Dit kan niet beter voor de AGFwereld. Hiermee bedoel ik dat onze kleinere winkels met allochtone eigenaren gewoon open zijn op  Eerste en Tweede Kerstdag, zaterdag en zondag. Zij staan vrijdagmorgen vroeg gewoon weer voor de deur en komen weer handel halen want ze zijn uiteraard helemaal leeg. Dat is ook geen probleem, want we krijgen Tweede Kerstdag gewoon weer auto's binnen uit Italië en Spanje. Aanstaande vrijdag is de markt gewoon weer open om 1 uur en hopelijk wordt het weer heel druk, net als vanmorgen vroeg. Ze stonden tot in de rotonde in de weg en er was weer ouderwets file voor de groothandelsmarkt!"

Gevraagd naar de toppers met de feestdagen, antwoordt Wijnand: "De winter D-peen, grote witte kool, rettich, pastinaak en gekleurde wortelen lopen met de feestdagen beter dan normaal. En natuurlijk niet te vergeten de de baby leafs uit Italië die erg in trek zijn. Er zijn totaal geen tekorten, dus we hoefden dit jaar ook geen prijsverhoging door te voeren in de decembermaand. Verder zijn de champignons - shiitake, kastanje, oesterzwammen, porto bello en witte losse champignons, dit jaar echt niet aan te slepen. We hebben een topleverancier en die maakt het heel netjes klaar in 0,90 fust, zodat we geen beschadigingen krijgen op de champignons. Dat verloopt het hele jaar probleemloos en met de juiste aantallen. Zo bouw je vertrouwen op bij je klanten."


Kees en Angelique van der Meij

Ook Angelique van der Meij van AGF-Online is goed te spreken over de Kerstverkoop. "Het verloopt dit jaar redelijk gespreid. Als Kerst bijvoorbeeld op vrijdag en zaterdag valt, dan zijn de dagen ervoor minder en dat geeft veel meer stress. Nu begon de retail hier vorige week maandag al met het afnemen van harde producten, zoals knolselderij. En dit weekend is er flink verkocht. Vandaag is het wat hectisch, voornamelijk met spullen die niet zijn binnengekomen volgens afspraak. Maar alles is goed te doen en de verkopen zijn gewoon heel goed dit jaar. Wat wel een steeds groter probleem wordt, zijn de binnenkomsten. Er zijn producenten genoeg wereldwijd, maar door al die tussenliggende schakels heb je steeds meer problemen met organiseren. Zo heeft mijn Duitse partner op dit moment een auto bosuien bij de douane staan in München. Waarom hij niet verder mag, is onbekend. Het wordt lastig om die voor Kerst nog in de winkels te krijgen. Organiseren, transport en mensen wordt de grootste uitdaging voor de komende jaren. Maar dat geeft niet, waar wij last van hebben, heeft een ander ook last van. Daar word je dus alleen maar sterker van!"

Aperitiefhapjes
Ook bij speciaalzaak Grappe de Raisins uit Knokke-Heist is het druk voor de Kerstdagen. “We zijn deze week alle dagen open. Ook tijdens de Kerstdagen”, vertelt zaakvoerder Geert Horsten. “We maken en verkopen een hoop aperitiefhapjes deze dagen. Maar ook het gehele groenten- fruitassortiment doet het momenteel goed. Echter met Nieuwjaar is het bij ons nog drukker. Aperitiefhapjes, kaasschotels en vleesschotels gaan dan als warme broodjes over de toonbank, maar ook mooi rood fruit valt tijdens deze dagen erg in de smaak. Na de feestdagen zien we dat voornamelijk de eenvoudige en makkelijke schotels en slaatjes goed verkopen.”

Champignons, tomaten en aardbeien
"Morgen zijn we maar een halve dag open, maar het wordt flink aanpoten. Normaal gezien werken we nooit op zondag, maar gisteren hebben we flink doorgewerkt", aldus Het Fruithuis. "We hebben een heleboel soepen, koude salades en toetjes in ons assortiment deze Kerst en deze verkopen erg goed. Tijdens het bereiden van het Kerstdiner hebben heel wat mensen stress, dus kopen ze van te voren al wat voorbereide producten." 


Rogier Coppens, een van de eigenaren van Het Fruithuis

"Zoals gewoonlijk tijdens de feestdagen doen de champignons en paddenstoelen het goed. Aardbeien verkopen ondanks de hoge prijzen ook erg goed. Tijdens de Kerst kijken onze klanten veel minder naar de prijs van de producten. Als het er mooi uitziet koopt men het", vervolgt de groentenspeciaalzaak. "Ook de verse kruiden zijn momenteel erg populair en we verwachten dat ook dat deze na de jaarwisseling goed blijven lopen."

"Hoewel tomaten traditioneel niet echt als kerstproduct wordt gezien verkopen ze op het moment heel erg goed. We hebben veel verschillende soorten in het assortiment en eigenlijk is er naar elke soort, maat en smaak veel vraag." 

Voor meer informatie:
Henk & Nadia Groenten en Fruit
+32(0)486 57 90 06
henknadia@skynet.be   
www.henknadia.wexsite.com   

Grappe de Raisins
Emile Verhaerenlaan 20-22
8300 Knokke-Heist (België) - Zoute
+32 (0)50 63 17 17 
info@grappederaisins.be 
www.grappederaisins.be 

Het Fruithuis
Desmedtstraat 74-76
2320 Minderhout
+32 (0) 33140 241
info@hetfruithuis.be 
www.hetfruithuis.be 

Wijnand de Mooij
Groothandelsmarkt 170
3044 HG Rotterdam
Tel: 010-4373984
info@mooijquality.nl 
www.mooijquality.nl 

G. Schonhage & Zn
Centrale Groothandelsmarkt 121
1051 LJ Amsterdam
Tel: 020-6822674
info@gschonhage.nl 
www.gschonhage.nl  

AGF-Online
Transportweg 8
2991 LV Barendrecht
Tel: 0180-649649
prijslijsten@kmey.nl 
www.agf-online.nl