De FruitMasters Telersdag van woensdag 11 december was weer een ontspannen en gezellig samenzijn voor telers en hun familie. Dit jaar stond de dag vooral in het teken van 115 jaar FruitMasters. De perfecte gelegenheid om terug te blikken op de rijke geschiedenis, maar vooral ook om vooruit te kijken want vooruit kijken en voorop lopen, is wat het ondernemende karakter van de coöperatie al 115 jaar typeert.


Meer dan 1500 bezoekers, van jong tot oud, bezochten de FruitMasters Telersdag

Vrolijk gegil vanuit de zweefmolen, gelach uit de zandbak en fanatieke kreten vanaf de curlingsbaan. Bij de workshop ‘kerstcreaties maken’ is het gezellig druk en ook voor rondleidingen langs de verschillende pakstations is veel animo. Op het horecaplein delen telers, oud-telers, families en FruitMasters-collega’s kennis over het vak, nieuwe ontwikkelingen en oude herinneringen. Natuurlijk met in de ene hand een drankje en in de andere hand een hapje of lekkere maaltijd. Ook dit jaar is de FruitMasters Telersdag weer een belevenis voor alle leeftijden. Aan het eind van de dag staat de teller op ongeveer 1500 enthousiaste bezoekers uit Nederland en België.


Telers en hun families nemen een kijkje achter de schermen

‘Uit de oude doos’
Die hoge opkomst is tekenend voor de hechte band binnen FruitMasters. De betrokkenheid zit in het DNA van de organisatie. De kracht van de coöperatie geeft vertrouwen voor de toekomst, maar bood ook steun in onstuimige tijden. Het succes van vandaag is dan ook geworteld in de 115 jaar lange rijke historie. Dat beseffen de mensen van FruitMasters maar al te goed. Ze zijn trots op het verleden en laten op de telersdag dan ook graag zien waar de coöperatie vandaan komt en welke weg er al is afgelegd.


Oud-voorzitter Gerrit van Haarlem (L) & oud-secretaris Jan van Kuilenburg (R)

Voor de oudere telers is het een feest der herkenning: de machines van vroeger, bomen van toen, verpakkingen van lang geleden en ‘vergeten’ fruitrassen zoals de Hooilaars, Jasappel en IJsbout. Maar toch overheerst ook bij hen het besef dat er veel veranderd en verbeterd is. ‘In een nostalgische bui vragen mensen nog wel eens naar die ‘lekkere’ Sterappeltjes’, glundert oud-voorzitter Gerrit van Haarlem. ’Maar als je die nu naast de nieuwe rassen proeft, zit daar geen smaak meer aan!’ 


In het Smaaklab maakten bezoekers kennis met de rassen van morgen

‘Onze toekomst’
De presentaties op de telersdag leren dat niet alleen de smaak, maar ook de apparatuur en technieken door de jaren heen zijn veranderd. Henk Nooteboom van FruitMasters vertelt bijvoorbeeld bevlogen over het 2D-boomtype met de open boomstructuur en betere lichtinval dat in de toekomst meer mechanisatie en robotisering in de teelt mogelijk maakt. En ook de verandering in verpakkingen is zichtbaar: van traditionele houten kratjes tot een pilot met duurzame bakjes van rijstpulp. Innovatie en ontwikkeling blijven belangrijke speerpunten bij FruitMasters. Dit blijkt ook uit de presentatie van Commercieel Directeur Leonard Kampschöer die de uitdagingen en kansen in de sector bespreekt. FruitMasters investeert continu in de ontwikkeling van nieuwe boomtypes en andere fruitrassen. Enerzijds om in te spelen op de veranderende smaak van de consument, maar ook om zich te blijven onderscheiden van andere landen. De coöperatie neemt haar leden al vanaf een vroeg stadium mee in deze ontwikkelingen en streeft zo naar een gezond rendement voor haar telers. Leonard: ‘Nieuwe rassen zijn onze toekomst’. En die toekomst kunnen de bezoekers van het Smaaklab meteen proeven: naast enkele oude rassen staan ook Tessa en drie nieuwe conceptrassen op het ‘menu’.


Henk Nooteboom (L) vertelt over de laatste teeltontwikkelingen.

Trots op onze telers
Natuurlijk ontbreken ook de conceptrassen van vandaag niet. Op het ‘VaKanzi-terras’ draait de opvallende ‘Smoothie DJ’ bijvoorbeeld de lekkerste smoothies met Kanzi, terwijl de knalrode Migo-foodtruck verderop verrassende maaltijden serveert. Een andere eyecatcher op de telersdag is de stand van het platform FRUITVOORUIT.NL. Als één van de partners van dit nieuwe initiatief wil FruitMasters het verhaal van de fruitsector vertellen. Met feiten en cijfers laat FRUITVOORUIT.NL zien dat fruittelers meer doen voor de maatschappij dan alleen lekker en gezond fruit telen. De fruitteelt is innovatief, vooruitstrevend en helemaal van deze tijd! Bezoekers van de telersdag laten dat ook massaal zien: door een foto in één van de drie fruitige instagrammable decors te posten op social media, delen ze met al hun volgers dat ze #trotsopdefruitteler zijn!


#trotsopdefruitteler in de FRUITVOORUIT.NL photobooth.

Voor meer informatie:
FruitMasters
Deilseweg 7
Postbus 222
4190 CE Geldermalsen
T: 0345 578 808
W: www.fruitmastersholland.nl