Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jörn Reimers van Arus, Hamburg

"Iedereen wil iets bijzonders voor de feestdagen"

"De drie dagen voor kerst zijn altijd weer hectisch. Hiervoor zijn mensen vooral bezig met het kopen van kerstcadeaus en niet nog zozeer met wat ze met de feestdagen op tafel gaan zetten. De week van kerst zelf is voor ons meestal de rustigste tijd van het jaar," zegt Jörn Reimers, algemeen directeur van ARUS, dat gevestigd is op de groothandelsmarkt in Hamburg.

Naast de traditionele 'kerstklassieker' citrus is ook zachtfruit altijd erg populair tijdens de feestdagen. "We leveren jaarrond zachtfruit en rondom de feestdagen zien we de vraag doorgaans flink stijgen," zegt Reimers. "Momenteel zijn de laatste kasaardbeien uit Nederland en Egypte nog op de markt. Blauwe bessen zijn op dit moment voornamelijk uit Peru en Chili afkomstig. Ook zijn er alweer frambozen uit Spanje beschikbaar," vervolgt Reimers. 

"Blauwe bessen worden tegenwoordig beschouwd als een 'superfood' en de vraag naar dit product is het hele jaar door sterk. Voor aardbeien is dit ook in toenemende mate het geval. In de aanloop naar de kerstdagen neemt de aanvoer toe omdat iedereen in deze tijd van het jaar wat bijzonders in huis wil halen." De prijs van Nederlands product ligt onder de €2 per 500 gram en die van aardbeien uit Egypte bedraagt zo'n €1 per 500 gram, wat zeer redelijk is."

"

Reimers verwacht dat de aanvoer van veldsla dit seizoen problemen op zal leveren. Dit product is zeer populair onder consumenten in de koudere maanden van het jaar. Desondanks zijn de prijzen de laatste jaren slecht, wat voor een aantal telers aanleiding was om met de teelt te stoppen," zegt hij. "De oogst van veldsla is daarnaast enorm arbeidsintensief. In combinatie met de lagere prijzen en het tekort aan arbeidskrachten in Duitsland zagen veel telers dit seizoen af van de teelt van deze groente. Hierdoor zijn er forse tekorten op de markt ontstaan. We verwachten daarom dat de prijzen zullen verdubbelen en rondom de kerstdagen zelfs zullen verdrievoudigen ten opzichte van voorgaande jaren." Door het jaar heen heeft men 40 tot 50 dozen nodig maar in de feestmaand moet men op 300 tot 400 dozen rekenen en deze aantallen kan Reimers dit jaar niet leveren.

Veldsla kan ook worden geïmporteerd uit België en Nederland maar gezien de huidige situatie op de markt zullen de prijzen naar verwachting stijgen. "In de aantallen kan op deze manier wellicht worden voorzien maar het valt nog te bezien of mensen het product voor deze prijs nog steeds willen kopen."

Dit jaar werden zowel Spanje als Italië zwaar getroffen door slecht weer en dit heeft ook gevolgen voor de afzet in Duitsland. "Diverse slasoorten en andere groenten zijn hierdoor veel duurder geworden dan gebruikelijk. Citrus kan op dit moment niet worden geplukt als gevolg van de hevige regenval. Er is altijd wel iets aan de hand en dit heeft uiteraard zijn weerslag op onze handel." De vraag naar citrus is dit jaar opnieuw erg sterk maar er zal veel eerder dan gebruikelijk een einde komen aan het seizoen van de populaire Clemenules. "Normaal gesproken worden Clemenules tot januari of zelfs februari verhandeld maar dit seizoen schakelen we al veel eerder over op het latere ras Clemenvilla."

 

Voor meer informatie: 
Jörn Reimers
ARUS August Reimers & Sohn GmbH
Auf der Brandshofer Schleuse 4
Gang K Stand 414/415
20097 Hamburg
Tel: (0 40) 3 25 85 00
E-Mail: info@arusgmbh.de 
Web: www.arusgmbh.de 

Publicatiedatum: