Japan: avatar getest voor winkelen op afstand
De Japanse bedrijven ANA Holdings (ANAHD) en Isetan Mitsukoshi Ltd. hebben een onlangs het prototype getest van een systeem, waarmee consumenten op afstand boodschappen kunnen doen. Het systeem komt neer op een soort robot die de plaats in neemt van de consument, wat ook wel een avatar wordt genoemd. De robot is ontwikkeld door ANAHD en is uitgerust met een camera en microfoon. Tijdens de test deed iemand via de robot boodschappen, door een doosje met chocola in cadeauverpakking in te slaan en te communiceren met een winkelmedewerker. De testperiode met de avatar zal doorgaan tot 24 december in een winkelcentrum in het Nihonbashi-district in Tokyo. Het avatar-systeem zal in de toekomst met name worden gebruikt door mensen met een beperking, bejaarden en kantoormedewerkers die te druk zijn om zelf boodschappen te doen.
Bron: the-japan-news.com 

Polen: Dino installeert zonnepanelen
De Poolse retailer Dino Polska S.A. heeft plannen bekend gemaakt voor groene energie. Het bedrijf wil zonnepanelen installeren op de daken van zowel huidige als nieuwe winkels. Met begin 2021 moeten er op alle daken van de bijna 400 Dino-winkels in Polen zonnepanelen zijn geïnstalleerd. De totale capaciteit van deze zonnecellen zal neerkomen op ongeveer 14 megawatts (MW), waarmee Dino Polska per jaar voor ongeveer 14 GWh aan schone energie zal kunnen produceren.
Bron: esmmagazine.com 

Choppies verkoopt Zuid-Afrikaanse winkels voor 1 rand
De in Botswana gevestigde keten Choppies Enterprises is van plan om zijn met verlies draaiende projecten in Zuid-Afrika te verkopen voor slechts 1 rand (€0,062). Het bedrijf wil zo snel mogelijk van de Zuid-Afrikaanse winkels af. Door voor zo goedkoop de winkels aan te bieden hoopt Choppies te voorkomen dat 100mln rand (€6,2mln) in deze winkels moet worden geïnvesteerd. De Zuid-Afrikaanse winkels draaien al twee jaar met aanzienlijke verliezen. Het gebrek aan cashflow heeft ertoe geleid dat winkels te weinig inventaris hebben en marktaandeel hebben moeten inleveren.
Bron: reuters.com 

Britse consumenten gewaarschuwd voor norovirus
Een medische instantie waarschuwt Britse consumenten voor het norovirus in supermarkten. Men wordt geadviseerd om na een bezoek aan de supermarkt de handen met zeep te wassen. Volgens de Swansea Bay University Health Board wordt het norovirus voornamelijk verspreid door de handvatten van winkelwagens. Eerder raakten in een periode van twee weken zo'n 75 patiënten van het ziekenhuis in Swansea besmet met het virus.
Bron: europeancleaningjournal.com 

0,6% minder retailomzet in eurozone
In oktober van dit jaar is de omzet in de eurozone ten opzichte van de maand ervoor met 0,6% afgenomen. In de gehele EU komt deze maandelijkse afname neer op 0,4%. Dit blijkt uit een prognose van Eurostat, het officiële bureau voor de statistieken van de EU. In september 2019 daalde de omzet in de eurozone maand op maand met 0,2% en met 0,1% met betrekking tot de gehele EU. Jaar op jaar is in oktober 2019 de omzet met 1,4% gestegen in de eurozone. Voor de gehele EU stond de toename jaar op jaar op 1,9%.
Bron: ec.europa.eu 

VK: Co-op opent nieuwe winkel in Camarthen, Wales
Co-op heeft in Camarthen in Wales zijn nieuwste vestiging geopend. De winkel is opgezet aan de hand van een investering van £550.000 (€495.800),  heeft een winkelruimte van 232 vierkante meter en zorgt voor werkgelegenheid voor 15 personeelsleden. De winkel maakt verder gebruik van 100% duurzame energie en zorgt via het lidmaatschapsconcept van de winkel voor financiële ondersteuning van lokale initiatieven. De vestiging is dagelijks geopend van 7 uur 's morgens tot 11 uur 's avonds en heeft eigen parkeergelegenheid, een pinautomaat en een eigen bakkerij. Het assortiment omvat onder andere veganistische en biologische producten.
Bron: co-operative.coop 

VK: Asda opent groothandelszaak in Bristol
Asda heeft zijn eerste groothandelszaak geopend naast een grote vestiging in Bristol. De nieuwe winkel is geopend onder het merk The Deal Depot en betreft een gloednieuw format, dat zich ook qua assortiment onderscheidt van de conventionele Asda-locaties. The Deal Depot volgt de lijn van de Amerikaanse evenknie Sam's Club, in de zit dat de producten in bulk worden verpakt en in grotere formaten worden geleverd.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Walmart CEO: 'What has happened here in produce?'
Walmart-CEO Doug McMillon heeft aangegeven dat zijn bedrijf een inhaalslag heeft gemaakt ten opzichte van de concurrentie op het vlak van verse levensmiddelen. Walmart is nu een nieuwe fase ingegaan onder de naam "Produce 2.0". Hoewel McMillon vindt dat Walmart nu kwalitatief gezien op het zelfde niveau zit als de rest van de Amerikaanse supermarktsector, is hij ook voorzichtig:  "Ik wil niet dat ons team op zijn lauweren gaat rusten. McMillon besprak de kwaliteit van versproducten tijdens de Barclays Gaming, Lodging, Leisure, Restaurant & Food Retail Conference. Een aantal jaren geleden stond de kwaliteit van AGF bij Walmart nog relatief slecht bekend. Sindsdien is echter veel aandacht gegeven aan de leveringsketen, zodat verse groente en fruit sneller in de schappen terecht kwam.
Bron: winsightgrocerybusiness.com 

Canada: Dollarama heeft meer winst en omzet in derde kwartaal
Het Canadese Dollarama Inc. heeft in zijn derde kwartaal een winst behaald van CA$138,6mln (€94,8mln). In dezelfde periode van vorig jaar stond de winst nog op $132,1mln (€90,4mln). De toename in winst kwam met name door de extra omzet die werd verkregen. De omzet van het afgelopen kwartaal was jaar op jaar toegenomen van CA$864,3mln tot CA$947,6mln (van €591,3mln tot €648,2mln). De vergelijkende winkelomzet was met 5,3% gestegen. Volgens Dollarama steeg de gemiddelde winkeltransactie met 2,8%, terwijl het winkelverkeer met 2,4% toenam.
Bron: canadiangrocer.com 

Amazon maakt favoriete producten van Prime-leden bekend
Amazon heeft bekend gemaakt wat in 2019 de meest favoriete producten van consumenten met een prime-lidmaatschap waren. Enkele van de populairste producten zijn avocado's, keukenapparaten van het merk Instant Pot, DNA-tests van AncestryDNA en andere apparaten van Amazon. Naast de populairste producten gaf Amazon aan de hand van het consumentengedrag via Amazon Prime ook aan wat de meest gestreamde artiesten, liedjes en Tv-series waren.
Bron: businessinsider.my 

VS: Costco meldt resultaten over november en eerste kwartaal
Costco had in november een netto retailomzet van US$13,62mld (€12,3mld). Ten opzichte van de US$12,77mld (€11,5mld) van dezelfde periode van vorig jaar is dat een toename van 6,7%. Over het gehele eerste kwartaal van het fiscaal jaar 2020, dat op 24 november afliep, werd een netto omzet behaald van US$36,24mld (€32,7mld). Ten opzichte van vorig jaar is dat een toename van 5,6% op de US$34,31mld (€30,9mld) die toen behaald werd. In de periode van 13 weken tot 1 december 2019 steeg de netto omzet met 6,3% van US37,57mld (€33,9mld) naar $39,95mld (€36,0mld).
Bron: globenewswire.com 

VS: Uber komt mogelijk met koeriersdienst voor retailers
Dara Khosrowshahi, de CEO van Uber, heeft aangegeven dat het bedrijf mogelijk wordt uitgebreid met een thuisbezorgdienst voor andere retailers. Khosrowshahi sprak tijdens een vergadering van de Economic Club of New York over zijn ervaringen als Uber-CEO, wat een functie is die hij sinds 2017 bekleedt. "We kunnen het model voor thuisbezorging uitbreiden naar min of meer elke soort lokale retailer. Alles dat je in de stad New York zou willen hebben kan bij jou aan huis worden bezorgd, en dan hopelijk binnen 30 minuten", aldus Khosrowshahi.
Bron: reuters.com 

VS: Accel Robotics krijgt kapitaalinjectie van $30mln
Accel Robotics, een in San Diego gevestigde IT-startup, heeft voor $30mln (€27,0mln) aan financiering verkregen dankzij een investeringsronde onder leiding van de SoftBank Group. Accel Robotics werkt aan AI- en sensortechnologie voor kassavrije winkels. De systemen van Accel Robotics maken onder andere winkelervaringen mogelijk, waarbij de klant de boodschappen naar keuze kan pakken en vervolgens automatisch hiervoor betaalt, zonder nog een betaaltransactie uit te hoeven voeren. 
Bron: businesswire.com 

VS: GrubMarket neemt Doorganics over
GrubMarket heeft de in Michigan gevestigde online bezorgdienst Doorganics overgenomen. Doorganics is gespecialiseerd in het aan huis bezorgen van verse groente, fruit, zuivel en andere producten, die van lokale leveranciers afkomstig zijn. Het aanbod van Doorganics wordt door de overname breder vermarkt. Grubmarket zal zorgen voor technologische en logistieke ondersteuning om de uitbreiding te bolwerken. Het huidige managementteam van Doorganics zal verder in stand blijven. 
Bron: grocerydive.com 

VS: Dollar General opent 1.000 nieuwe winkels in komend jaar
Dollar General is op dit moment een van de snelst groeiende retailers van de VS. De keten trekt consumenten aan met extreem lage prijzen voor snacks en huishoudelijke producten. Het bedrijf heeft zoveel vertrouwen in de eigen strategie, dat er plannen zijn om in 2020 1.000 nieuwe winkels te openen. In het afgelopen kwartaal wist de keten zijn omzet bij winkels die minstens een jaar open zijn jaar op jaar met 4,6% toe te laten nemen. Daarmee werd voor Dollar General de snelste omzetgroei van de afgelopen vijf jaar bereikt. De winst steeg in het afgelopen kwartaal met 11%. De aandelenkoers steeg hierdoor met 5%. In de afgelopen twee jaar is de aandelenkoers van Dollar General met meer dan 50% toegenomen.
Bron: edition.cnn.com 

VS: Kroger verkoopt aandeel in Lucky's Market 
Kroger heeft na drie jaar zijn aandeel in de specialiteitsketen Lucky's Market van de hand gedaan. Hierdoor kreeg het bedrijf in het derde kwartaal een niet-contante waardeverminderingsverlies van $238mln (€214,5mln) te verwerken, waarbij Kroger zelf verantwoordelijk was voor $131mln (€118,1mln) van dit bedrag. Volgens CEO Rodney McMullen werd het besluit tot desinvestering genomen nadat Kroger tot de conclusie kwam dat er geen manier van significante waarde meer voor handen was met betrekking tot Lucky's Market. In het derde kwartaal had Kroger een netto omzet van $28mld (€25,2mld). Het bruto winstmarge daalde jaar op jaar met 24 basispunten tot 22,1%. Beide resultaten vielen lager uit dan analisten van Walmart hadden verwacht. De aandelenkoers van Kroger daalde dan ook met ongeveer 4%. De vergelijkende winkelomzet van Kroger steeg in het derde kwartaal met 2,5%, terwijl de online omzet met 21% groeide.
Bron: grocerydive.com 

VS: H-E-B investeert $200mln in Austin, Texas
H-E-B gaat zich met een grote uitbreiding richten op het zuiden van Austin in Texas. De uitbreiding gaat gepaard met een investering van $200mln (€180,3mln) en nieuwe werkgelegenheid voor 1.000 werknemers. Er worden met de investering drie nieuwe winkels geopend. Ook wordt een oudere vestiging grondig gerenoveerd.
Bron: winsightgrocerybusiness.com