Het aanbod van Franse wortelen is groter dan die van vorig jaar. Bij Fort & Vert, distributeur van biologische groenten en fruit, zijn de volumes zo groot dat het bedrijf de wortelen voor het eerst dit jaar kan exporteren. Fort & Vert is momenteel bezig met het onderzoeken van markten. "Ondanks het feit dat we een droge zomer hebben gehad, hebben we – als we kijken naar de grootte van de wortelen, de volumes en de smaak – goede opbrengsten," zegt hoofd bedrijfsontwikkeling Alexandre Obert. "We moeten het aanbod nu goed beheren, zodat de markt het overschot kan absorberen.”

Grote vraag naar wortelen op de Franse markt
Volgens Alexandre is er veel vraag naar biologische wortelen. “Met de groeiende vraag naar biologische producten in het algemeen, neemt ook de vraag naar onze wortelen toe. Bovendien staat de winter voor de deur. Voor de consumptie is het hoogseizoen.” Alexandre voegt er nog aan toe dat er een toenemende vraag is naar lokale producten op de Franse markt. "We zijn nog steeds telers aan het werven om aan deze vraag te kunnen voldoen.”

Een extra certificaat
Behalve biologische wortelen biedt Fort & Vert ook wortelen met het Demeter-certificaat aan. Deze wortelen moeten voldoen aan de EU-specificaties voor biologische certificaten en aan de biodynamische specificaties met betrekking tot het merk zelf. “Er is vanuit Oostenrijk, Duitsland en Scandinavische landen een grote vraag naar dit soort producten. In Frankrijk spreekt de organisatie achter het certificaat gespecialiseerde winkels aan die zich willen onderscheiden van supermarkten.”

De worteloogst is in augustus begonnen en loopt nu ten einde. Dankzij de opslagcapaciteit van het bedrijf hoopt Alexandre dit jaar 12 maanden Franse wortelen aan te kunnen bieden. “Vorig jaar waren de volumes kleiner en hebben we in maart onze laatste wortelen afgezet. Dit jaar ronden we in april of mei af, precies op het moment waarop de nieuwe oogst van Franse wortelen in het zuiden begint. ”

Fort & Vert biedt twee verschillende Nantaise-wortelen: de Norway en de Nerac. Volgens Alexandre blijft de kwaliteit van beide rassen gewoon heel goed in de koeling. "Door onze voorraad goed te beheren, kunnen we onze wortelen gemakkelijk op basis van de vraag afzetten."

Alexandre legt uit dat de Hauts-de-France niet de eerste regio was die overschakelde op biologisch telen. “We begeleiden de telers bij het inhalen van je achterstand. Behalve met onze technische ondersteuning begeleiden we de juiste telers met het juiste product naar de juiste markt. Voor sommigen zijn de ideale klanten zeer gespecialiseerde winkels, voor anderen zijn het de supermarkten.”

Fort&Vert is in 1997 opgericht en zet een breed scala aan biologische groenten en fruit af dat in de regio Hauts-de-France wordt geteeld door meer dan 50 partnertelers. In februari is het bedrijf aanwezig op Fruit Logistica in Berlijn.

Voor meer informatie:

Alexandre Obert
FORT & VERT
Tel: +33 (0)3 21 15 28 28
bio@fortetvert.fr
www.fortetvert.fr