Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Vernooij (Urfruit) over prijsdruk op perenmarkt

"Het is hard nodig dat de perenprijs gaat stijgen"

Tholen - Het perenseizoen begon dit jaar voortvarend. "Bij de pluk kwam men er al snel achter dat we minder product hadden dan verwacht. Gecombineerd met de fors lagere oogst in Italiƫ resulteerde dat in een stijgende prijszetting", blikt Mark Vernooij van Ufruit terug. De huidige klokprijzen baren hem echter wel zorgen. "Het is echt hard nodig dat de perenprijzen gaan stijgen."

"De perenprijzen liggen nog lang niet op het gewenste niveau. Met name vanuit Belgiƫ ervaren we veel prijsdruk. De prijzen op de veilingen zijn niet inherent aan de prijzen die wij de telers uit moeten betalen", constateert Mark. De huidige prijs voor de Conference-peren (sortering 55-75mm) ligt tussen de 60 en 70 cent.

De exporteur vindt het lastig om een vinger te leggen achter deze prijsdruk. "Vorig jaar was het natuurlijk een dramatisch seizoen. Toen zijn de prijzen het hele seizoen door laag geweest. Nu lijkt het wellicht al snel of de prijs hoog is, maar het is op het moment nog steeds lastig om kostprijs-plus te werken."

"De vraag naar de peren is breed. Zo leveren we redelijke volumes naar het Verenigd Koninkrijk, Scandinaviƫ, Zuid- en Oost-Europa. De export naar Duitsland zou nog wel wat beter mogen lopen en ook de export naar overzeese bestemmingen ligt nog nog niet op het niveau van vorig jaar", aldus Mark.

"Voordeel is dat we dit jaar peren hebben die vele malen beter werk- en houdbaar zijn dan vorig jaar. Toen was in deze periode het uitstalleven echt al een probleem. Daar hebben we nu geen last van. De peren ogen weliswaar wat bronziger en ruwer, maar de smaak en het uitstalleven zijn buitengewoon. Nu de langverwachte prijsstijging nog", besluit Mark.

 

Voor meer informatie:
Mark Vernooij
Urfruit
Hof van Kettelerij 20
7251 DS Vorden
T. +31 (0)575 472 473
m.vernooij@urfruit.nl 
www.urfruit.nl