Neubauer Automation demonstreert uniek procedé tijdens expoSE 2019

"Snijden van asperges met waterstraal minimaliseert verliezen"

Korte, kromme asperges of exemplaren met uitsteeksels vormen een probleem voor telers en verwerkers die gebruikmaken van de conventionele snijtechnologie. Het nieuwe procedévoor het snijden van asperges met waterstralen is uniek in de aspergesector, garandeert directeur Hermann Neubauer, die de nieuwste versie van de high-tech verwerkingslijn zal demonstreren tijdens de aankomende editie van de vakbeurs expoSE.  

Al bijna drie jaar lang maakt de waterstraalsnij-technologie van de Duitse machinefabrikant Neubauer Automation het mogelijk om asperges nauwkeurig te snijden in slechts een procedure. Dit wordt mogelijk gemaakt door de slimme snijcomputer die gekoppeld is aan een camera. De lengte van iedere afzonderlijke asperge wordt zorgvuldig bepaald, waarbij ook rekening wordt gehouden met de eventuele kromming. De asperge wordt vervolgens door middel van een robot met waterstralen op de exacte lengte voor de betreffende categorie afgesneden. Hierdoor worden verliezen aanzienlijk verminderd. "Het enorme voordeel ten opzichte van de conventionele snijmethode met messen is dat we alle asperges nu op gelijke lengte af kunnen snijden. Dankzij deze nieuwe ontwikkeling heeft een aspergeteler tot wel 5% minder verliezen," licht Neubauer toe.   


De ESPASO-waterstraal-snijtechnologie is met name geschikt voor het verwerken van groene asperges. Een totaaloplossing (ASPASO S60 SEC) voor het invoeren, meten, snijden en wegen van de asperges (van links naar rechts) wordt momenteel al geleverd. De complete lijn heeft een totale lengte van ongeveer 27 meter. De combinatie van een hoogwaardig sorteerresultaat met een  gepatenteerde turbolader, een nauwkeurige meting, waterstraal-snijtechnologie en een zeer zorgvuldig bundelproces waren voor zeker 80 klanten wereldwijd al overtuigend genoeg om deze lijn aan te schaffen. De lijn wordt onder meer in Italië, Spanje, Polen, Duitsland, Peru, Canada, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië gebruikt. 

Forse toename productiviteit
Het totale ontwikkelingsproces van de waterstraaltechnologie nam ruim zeven jaar in beslag, vervolgt Neubauer. Het proces biedt de gebruiker niet alleen een optimaal sorteerresultaat maar ook een forse toename van de productiviteit en levert een besparing van geld, tijd en arbeid op. De extra kosten ten opzichte van een standaardmachine kunnen in korte tijd worden terug verdiend. De afgelopen drie jaar is de jaarlijkse productie van machines die uitgerust zijn met deze innovatieve technologie met zo'n 20% toegenomen. 


Het systeem sorteert 45.000 stuks per uur. De ESPASO bereikt een consistent hoge benuttingsgraad van meer dan 90% en kan onder optimale omstandigheden tot wel 2 ton asperges per uur sorteren.

Toegevoegde waarde voor de groeiende convenience-sector
De waterstraal-snijtechnologie maakt het mogelijk om de asperges direct van het land op gelijke lengte af te snijden. De uiteinden van de asperges kunnen volledig worden afgesneden of gedeeltelijk, afhankelijk van de specificaties van de diverse markten. De methode biedt dus vele voordelen voor de snelgroeiende convenience-markt in Duitsland (met name voor de aspergesector). De ready-to-eat-asperges kunnen op exact dezelfde lengte worden afgesneden, wat de teler of verwerker in staat stelt om snel en efficiënt aspergebundels te maken met een optimaal gewicht. Het geoptimaliseerde verwerkingsproces levert gemiddeld een hoger verkoopgewicht van 2% tot 5% op en biedt de gebruiker dus duidelijk een toegevoegde waarde.

 

Voor meer informatie:
Neubauer Automation OHG
GF: Hermann Neubauer
Am Bierbäumchen 12
D-59514 Welver
+49.(0)2384.92 02 20
info@neubauer-automation.de 
www.neubauer-automation.de  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven