Minister Luis Planas bezoekt de coöperatie Granada La Palma

"Een van de meest toonaangevende voorbeelden van innovatie in Spanje"

De Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, bracht onlangs een bezoek aan de coöperatie Granada La Palma, die in 1973 opgericht werd in het dorp Carchuna in Granada. 

Pedro Ruiz, voorzitter van de coöperatie sprak met de minister over de teelt- en marketingactiviteiten van het bedrijf dat sinds 1973 in de regio is gevestigd en waarbij zo'n 700 telers bij zijn aangesloten. Het areaal van de coöperatie telt in totaal meer dan 800 hectare waarop jaarlijks zo'n 70.000 ton groenten en fruit worden geteeld. De producten van de coöperatie vinden hun weg naar consumenten in 40 landen, zowel binnen als buiten de EU. Voor de minister geldt de coöperatie Granada La Palma als 'een van de meest toonaangevende voorbeelden van innovatie in Spanje'. 

Resultaten van Fusion-tuinbouw
Tijdens de rondleiding informeerde Pedro Ruiz de minister over de nieuwe concepten en producten die het bedrijf ontwikkeld heeft. Door de kennis van de beste professionals te benutten, is de teelt productiever, veiliger en duurzamer geworden. Na jaren van onderzoek heeft deze zogenaamde 'fusion' tuinbouw de coöperatie verfijnde rassen zoals de Amela-tomaat opgeleverd, die een revolutie op de Europese markt teweeg heeft gebracht. Ook de premium bruin geribbelde Adora tomaat is een uitstekend voorbeeld waarmee het bedrijf voorop loopt op het gebied van de Europese groenten- en fruittrends. De minister en alle andere aanwezigen waren onder de indruk van het brede scala aan producten die volgens de hoogste standaarden worden geteeld en vermarkt en op innovatieve wijze worden verpakt. 

De minister zei verder dat het competitieve vermogen van de Spaanse tuinbouwsector gebaseerd is op innovatie, de hoge kwaliteit en de afstemming op de markten. 

Sociale betrokkenheid
Hij benadrukte ook de sociale betrokkenheid van de coöperatie die haar telers voortdurend training aanbiedt op het gebied van de meest efficiënte en duurzame teeltmethoden en op deze manier dus bijdraagt aan het feit dat de groenten- en fruitsector één van de belangrijkste sectoren van Spanje en Andalusië is.

Planas werd ook in het laboratorium rondgeleid, waar de kwaliteit en voedselveiligheid van de producten worden gecontroleerd. Hier ontmoette hij personeelsleden van verschillende afdelingen. 

Coöperatie richt zich duidelijk op de export
Hij benadrukte eveneens het export-georiënteerde karakter van deze coöperatie, waarvan zo'n 85% van de productie bestemd is voor de export. Dit is een goed voorbeeld van het vermogen van de sector om nieuwe markten te openen. De Spaanse AGF-sector heeft een jaarlijkse productie van 28 mln ton en is erin geslaagd uit te groeien tot de grootste AGF-leverancier aan de EU en de derde grootste AGF-leverancier wereldwijd. In 2018 bereikte de export een waarde van €15 mld en vertegenwoordigde de AGF-export 32% van de totale Spaanse agro-foodexport. 

Kwaliteit en inspelen op consumentenvraag
De eerder genoemde cijfers zorgen ervoor dat de AGF-sector meer dan 200.000 directe banen en nog eens 100.000 indirecte banen genereert. Tegelijkertijd prees Planas het grote aanbod aan premium producten die deze sector de markt te bieden heeft en haar vermogen om in te spelen op de consumentenvraag. Hij moedigde de sector dan ook aan om nog meer waarde te creëren en haar productaanbod nog verder te diversifiëren.

 

Voor meer informatie:
Belén Pérez, Marketing department
Granada La Palma
Ctra. N-340, km 342 
18730 Carchuna, Granada. Spain
T: +34 958 62 39 03
F: +34 958 62 39 09
bperez@granadalapalma.com
www.granadalapalma.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.