Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vooruitzichten desondanks beter dan vorig jaar

Droogte en vorst hebben weerslag op Chileense druivenoogst

Het Chileense druivenseizoen zal halverwege december beginnen en ondanks de extreme weersomstandigheden van dit seizoen zijn de vooruitzichten beter dan vorig jaar. Nicolas Damm van Rio Blanco vertelt over de problemen die de droogte heeft veroorzaakt: "Bijna 60% tot 65% van onze druiven worden in een dal geteeld dat zwaar te lijden heeft gehad van de droge omstandigheden omdat er geen grote waterreservoirs aanwezig zijn. We zijn afhankelijk van rivieren en kanalen die gevoed worden door smeltwater uit het Andesgebergte. Vanwege de lage neerslaghoeveelheden in de bergen is er een tekort aan water ontstaan. Onze telers beschikken over putten om dit probleem het hoofd te kunnen bieden maar ook het waterpeil in deze putten is laag, waardoor ze er maar weinig profijt van hebben."

Naast de aanhoudende droogte kampte het gebied ook met een late vorstperiode. "De vorst sloeg toe tijdens de eerste bloeifase van de gewassen. We weten nu al dat sommige rassen hier schade van hebben ondervonden. Onze eerste raming gaat uit van een daling van 5% tot 6% voor bepaalde rassen als gevolg van de droogte en vorst. Over het geheel genomen zullen de aantallen echter vrijwel gelijk zijn aan die van vorig seizoen," zegt Nicolas. 

Alsof de problemen met het weer niet nog niet genoeg waren, hebben telers en exporteurs momenteel te maken met protestacties en stakingen in de havens. Gelukkig voor druiven- en kersentelers is er tot nu toe nog geen sprake van schade. Nicolas: "We zijn nu nog niet aan het druivenseizoen begonnen en hebben daarom nog geen problemen ondervonden als gevolg van de havenacties. Als de acties echter voortduren tot het hoogseizoen dan kan dit rampzalig voor ons uitpakken. Een ander probleem is het garanderen van veiligheid van onze arbeiders en de vraag of zij onze bedrijven gezien de aanhoudende onrust wel zullen kunnen bereiken."

Rio Blanco exporteert zo'n 50% van haar producten naar de Verenigde Staten. "De Verenigde Staten zijn onze voornaamste markt voor pitloze druivenrassen. We zetten een aanzienlijk aantal Red Globe-druiven af maar deze zijn niet bestemd voor de Amerikaanse markt omdat retailers op deze markt de voorkeur geven aan pitloze en gelicentieerde rassen." 

Hoewel er een voorkeur bestaat voor beschermde rassen is er ook nog altijd vraag naar traditionele witte pitloze rassen. "Sommige supermarkten verkiezen de vertrouwde rassen omdat ze deze voor lagere prijzen aan kunnen bieden. De vraag is sterk nu de aanvoer van deze rassen uit Chili daalt. Veel Chileense druiventelers zijn al begonnen met het vervangen van hun Thompson en Sugraone-druiven door IP-rassen, die veel winstgevender zijn. De arbeidskosten voor Thompson en Sugraone zijn te hoog en de boomgaarden zijn vaak al wat ouder en zodoende ook minder productief. Nu we echter in een overgangsperiode verkeren, hebben ook de nieuwe rassen hun volledige productiepotentieel nog niet bereikt."

Terwijl de sector in Chili in transitie is, vult Peru de tekorten maar al te graag aan. Nicolas: "Het Peruaanse seizoen overlapt met het onze en daarom is Peru een geduchte concurrent voor ons. Dit jaar zal de concurrentie vanuit de Verenigde Staten niet zoveel voorstellen omdat het seizoen van pitloze witte druiven hier half december al eindigt. Ook Mexico is een steeds grotere concurrent. Het Mexicaanse seizoen begint steeds vroeger en ook het druivenareaal in dit land wordt steeds verder uitgebreid."

Het bedrijf heeft haar aanbod aan clamshell-verpakkingen voor Amerikaanse retailers verder ontwikkeld. "We leveren clamshells met een vast gewicht, afhankelijk van de retailer. Ook leveren we speciale rassen in verschillende verpakkingsformats. Dit voegt waarde toe aan deze producten waardoor de prijzen en vraag toenemen," zegt Nicolas tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Nicolas Damm
Río Blanco
Tel: +56 (2) 2307 4100
Email: nicolas.damm@rioblanco.net  
www.rioblanco.net 

Publicatiedatum: