Johan Vlaemynck, Tomato Masters

"Kleiner tomatenareaal Spanje biedt kansen voor belicht tomatenseizoen"Tholen – Sinds de start van augustus zijn ze bij Tomato Masters weer begonnen met de belichtte teelt van tomaten. Hoewel de belichte teelt voorheen weleens wat druk gaf op het vroege seizoen is Johan Vlaemynck daar dit jaar niet bang voor. “Via de media hebben we vernomen dat de Spanjaarden deze winter minder tomatenareaal hebben dan normaal. Spanje voelt de druk uit Marokko en Turkije, maar ook van de Europese belichte teelt. De rendementen van belichte teelt liggen veel hoger dan van de onbelichte Spaanse teelt. Hierdoor zijn meer telers deze winter overgestapt op komkommers en paprika’s.”


Team Tomato Masters, v.l.n.r.: Herman, Johan, Tom en Dirk Vlaemynck

Tomato Masters is 53 jaar geleden opgericht in Nevele door Julien Vlaemynck. Nadat zoons Dirk, Herman en Johan in het bedrijf zijn gestapt heeft men beslist om enkel nog tomaten op hydrocultuur te telen en het bedrijf te moderniseren. Momenteel heeft de familie Vlaemynck 20 hectare tomaten en in van plan er binnen drie jaar nog 4 hectare bij te bouwen. “Grond in België is zeer schaars dus is het moeilijk om uit te breiden. We hebben een aantal jaar geleden Tomeco opgericht met samen met andere tomatentelers die bij Coöperatie Hoogstraten zijn aangesloten. De Tomeco-telers hebben in totaal 79 hectare tomaten”, aldus Johan.

Tomeco
“Alleen zijn we veel te klein om naar de retail toe te stappen, maar met Tomeco zijn we groot genoeg en vragen we wat voor producten zij volgens jaar in het schap willen en in welke verpakking. Dit alles doen we in samenspraak met Coöperatie Hoogstraten. Als alle volumes van de retail bekend zijn, wordt alles verdeeld over de aangesloten telers. We streven naar maximaal drie tomatensoorten per bedrijf, om de processen zo efficiënt mogelijk te houden”, zegt Vlaemynck. Ondanks dat Tomeco groot genoeg is om met de retail te onderhandelen worden alle tomaten door Coöperatie Hoogstraten vermarkt. “We geloven in de coöperatieve gedachte. Versnippering is nooit goed, zeker niet voor het aanbod, dan profiteert de retail ervan.”


De nieuwe kartonnen doos met het Tomeco-logo erop

Brexit en ToBRFV
“Alhoewel we geen producten aan Engeland leveren zijn we benieuwd naar de uitkomst van de Brexit. Als de tomaten die normaal gezien naar Engeland gaan bij ons op de markt komen gaat dat zeker druk geven op de prijzen. Maar voor nu kunnen we enkel afwachten wat de uitkomst gaat zijn”, aldus Johan. “Voor virussen zijn we een stuk minder bang. We treffen alle maatregelen die nodig zijn om virussen uit onze serres te weren, maar we zitten qua locatie op een gunstige plek. Hier in Oost-Vlaanderen is de glastuinbouw niet zo sterk vertegenwoordigd waardoor de kans op besmetting door vogels of insecten een stuk minder is. In Nederland heb je hele glazen dorpen waar het risico veel groter is dan hier.”


Cubelo-tomaten klaar voor vertrek 

Tomatenconsumptie 
“We zijn zowel Global GAP gecertificeerd, maar ook KKC het kwaliteitslabel van Carrefour dat veel strenger is dan Global GAP. Alle trostomaten die bij Carrefour België in de winkel liggen, zijn afkomstig van Tomato Masters. Daarnaast leveren we ook nog een deel aan Delhaize en Meat and More (voormalige Buurtslagers)”, aldus Johan. “De consumptie van tomaten blijft in België stabiel ondanks de moeite die ze erin steken om de consumptie op te drijven. Tomaten zijn de populairste groente gevolgd door wortelen, maar we zien de consumptie nog steeds niet toenemen. We kunnen als land beter een voorbeeld nemen aan Griekenland, die eten per persoon tientallen kilo’s tomaten per jaar, in België is dit slechts enkele kilo’s.”


Trostomaten met het KKC-kwaliteitslabel van CarrefourDe Cubelo-tomaat

Voor meer informatie:
Johan Vlaemynck
Tomato Masters
Stokstormestraat 14 A
9800 Deinze
T. +32 (0)93357701
info@tomatomasters.be    
www.tomatomasters.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.