In Israël kent de granaatappelteelt twee seizoenen: het seizoen voor vroege rassen en het hoofdseizoen, waarin het ras Wonderful wordt geoogst.

Het vroege seizoen, waarin de rassen Acco en Emek worden geplukt, is bijna voorbij, waarna later deze maand het Wonderful-seizoen van start zal gaan. Yoav Nakash van Galilee Export: "Ons seizoen voor de vroege rassen begint wanneer het Peruaanse seizoen over is. Wij kunnen de aanvoer dus overnemen. Het seizoen is zeer goed verlopen en we hebben zo'n 1.500 ton geëxporteerd. We zijn half augustus aan de oogst begonnen en dat is ongeveer twee weken later dan gebruikelijk. De late start werd veroorzaakt door weersomstandigheden die gelukkig geen gevolgen voor de kwaliteit van het fruit hebben gehad. De prijzen waren dit jaar vergelijkbaar met vorig jaar maar vanwege de wisselkoers van de euro en de shekel waren de inkomsten voor onze telers dit seizoen lager."

Het seizoen van het late ras zal over een paar weken beginnen en de vooruitzichten zijn goed. Yoav: "De kleuring van het fruit is momenteel zeer goed. Om goed op kleur te komen heeft het fruit hoge dagtemperaturen en lage nachttemperaturen nodig en die hebben we de laatste maanden in Israël dan ook gehad."

"Het weer is van grote invloed op de oogst aangezien alle granaatappelen onbedekt worden geteeld. Yoav: "De Wonderful-oogst wordt dit seizoen op zo'n 5.000 ton geraamd en dat is 20% meer dan vorig jaar. Vorig jaar heeft het fruit schade opgelopen door het weer en viel de oogst lager uit met veel grote maten. Dit jaar zullen de hoeveelheden naar verwachting veel groter zijn en zullen de maten variëren van 300 gram tot 1 kilo. In Europa is fruit van 400 tot 500 gram het meest in trek. Op andere markten bestaat er een voorkeur voor de grotere maten van 1 kilo. Het is dan ook prettig dat we nu in staat zijn om een gevarieerd aanbod aan maten te leveren."

Galilee exporteert haar granaatappelen voornamelijk naar Europa maar is ook actief in het Verre Oosten en Canada. "We leveren aan vrijwel alle supermarkten in Duitsland en Europa is onze grootste markt. We exporteren naar het Verenigd Koninkrijk maar hebben ook klanten in Frankrijk, Italië en zelfs Spanje. Dit houdt in dat we ervoor moeten zorgen dat ons product voldoet aan de hoge standaarden op deze markten. We beschikken dan ook over alle certificaten die nodig zijn om ons product in Europa af te mogen zetten," aldus Yoav. 

Markten die verder weg gelegen zijn, profiteren van de grote productie Wonderful-granaatappelen van het bedrijf. "Wonderful is een zeer sterk ras en hoewel we deze granaatappel al in oktober plukken, kan hij tot en met maart worden verkocht. Dit betekent ook dat we ons fruit naar verre markten kunnen exporteren omdat dit ras goed bestand is tegen lange transittijden," vervolgt Yoav. "Ons bedrijf teelt ongeveer 40% van alle granaatappelen die Israël exporteert. Dit jaar zijn we samen gaan werken met nieuwe telers. We hebben nu ongeveer 20 telers die granaatappelen voor ons telen. We proberen ons product voortdurend te verbeteren en betere rassen te ontwikkelen om de inkomsten van onze telers te maximaliseren."

Het bedrijf werkt met hele granaatappelen maar houdt zich ook bezig met de verwerking van pitten en sappen. "De vraag naar granaatappelen is de laatste jaren enorm gestegen. Dit geldt met name voor de vraag naar sap en pitten. Het pittensegment is echter nogal een uitdaging vanwege de houdbaarheid. We moeten het hele fruit naar verwerkers verladen die zich dichtbij de afzetmarkt bevinden. Op het moment dat de granaatappel wordt geopend dan neemt de houdbaarheid van de pitten snel af. De logistiek moet dus uiterst efficiënt zijn en er mogen geen fouten worden gemaakt."

Granaatappelen zijn enorm gezond maar lang niet zo gemakkelijk om te eten als bijvoorbeeld een appel. Men moet echt moeite doen om de pitten eruit te krijgen en dat verklaart waarom het pitten- en sapsegment zo snel groeit," aldus Yoav. 

Voor meer informatie:
Yoav Nakash
Galilee Export
Tel: +972 36539020
Email: yoav.n@galil-export.com  
www.galilee-export.com