Dirk Coucke, DLV

"Fruit Trading Company heeft al 3.100 ton Conference verkocht aan gemiddelde prijs van 62,10 cent per kilo"

Tholen – Een ruime maand na de start van de Fruit Trading Company is er al 40% van het af te dekken volume Conference verkocht aan een gemiddelde prijs van 62,1 eurocent per kilo. Volgens Dirk Coucke van DLV een puike start. “We waren positief verrast door het aantal aanmeldingen. Het initiatief is vrij abstract en dat maakt dat het lang duurt voordat iedereen het begrijpt. Desalniettemin hebben we momenteel 90 leden en nog 20 leden in de wachtrij staan. En de leden van de Fruit Trading Company vertegenwoordigen op dit moment ruim 10% van de Vlaamse en Nederlandse perenproductie.”

Van de 90 leden die de Fruit Trading Company momenteel telt, is een vijftal Nederlands en staan er nog 20 in de wachtrij. “Waar de mensen in Nederland momenteel op haperen is de waarborg van 15 cent die de leden moeten storten per opgegeven kilo. In Vlaanderen hebben we een afspraak met de BNP Paribas Fortis bank, die de waarborg regelt voor alle fruittelers die dit vragen. In Nederland is er op dit moment nog geen bank bereid gevonden om een groepskrediet af te sluiten. De huidige Nederlandse leden hebben de waarborg uit eigen middelen betaald”, vervolgt Coucke. Momenteel is men nog bezig om de Nederlandse banken te overtuigen, maar zo ver is men nog niet.

Tweede ronde
“In oktober organiseren we voor de bestaande leden een tweede ronde waar de leden hun opgegeven volume kunnen uitbreiden. Gemiddeld doen de leden momenteel mee voor ca 20% van hun productie, terwijl dit mag stijgen tot 35%. Daarnaast gaan we eind dit jaar in Vlaanderen en Nederland lezingen houden om alvast nieuwe leden te werven voor het volgend seizoen. Dit jaar waren we vrij laat met het werven, dus willen we volgend jaar vroeger zijn. Tevens willen we eind dit jaar al proberen prijzen voor volgend seizoen vast te leggen”, aldus Dirk.

Videochat
“We merken dat iedereen die het systeem van de Fruit Trading Company begrijpt, enthousiast is. Wat ook erg leuk is, is dat we elke week met de stuurgroep van de FTC bijeenkomen en in een videochat bespreken we de markt en bepalen we de prijzen. Het is lang geleden dat de fruittelers zelf konden beslissen welke prijs ze voor hun peren wilden hebben, het was altijd afwachten wat de handel of retail ervoor gaf. Ze hebben nooit een prijs kunnen afdekken voor het hele seizoen, of ze moesten op stam verkopen”, zegt Dirk.

“Over de prijs zijn we momenteel tevreden, het kan altijd hoger maar we moeten ook realistisch zijn. Het belangrijkste is dat de fruittelers tevreden zijn. Momenteel is het prijsaanbod 65 cent voor het seizoen voor 500 ton. Kopers kunnen op de website van de Fruit Trading Company of Service2Fruit zien aan wat voor prijs ze momenteel kunnen kopen”, besluit Dirk.

Voor meer informatie:
Dirk Coucke
DLV / Fruit Trading Company
Koolmijnlaan 201
3582 Beringen
+32(0)495 292 500
dc@dlv.be   
www.fruittradingcompany.be    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.