Tholen – Zoete aardappelen zijn populair, maar het telen in de Nederlandse klei is een behoorlijke uitdaging. De jonge teler Niels van der Waal uit de Hoeksche Waard bevalt die uitdaging goed. Niels: “De eerste kisten van het seizoen zijn geoogst en de kwaliteit ziet er ook dit jaar weer goed uit. Er liggen mooie kansen voor de teelt in Nederland.” Binnenkort lanceert hij zijn eigen label: Hoeksche Zoete.

Niels’ idee om zoete aardappelen in Nederlandse klei te telen is  een paar jaar geleden geboren. “In Egypte zag ik dat ze op elke straathoek geteeld en gegeten werden. De zoete aardappelen komen uit gebieden met een subtropisch klimaat, zoals Egypte, Zuid-Amerika, Spanje en Portugal. In Nederland zijn ze enorm populair, dus ik wilde het wel eens proberen. Daarom ben ik vorig jaar begonnen op 1000 m² met het telen van zoete aardappelen. Toen ik vorig jaar begon, was de eerste reactie van veel mensen: ‘Dat gaat niet lukken, je grond is te zwaar’. Dat gaf me juist een prikkel om door te gaan. Telen in Nederlandse klei is behoorlijk intensief, maar gelukkig heeft zware grond ook zijn voordelen: de bewaring en houdbaarheid zijn veel beter.""Dit jaar ben ik gegroeid naar een halve hectare. Ik heb nu een stuk of zeven rassen en drie kleuren: oranje, paars en wit. Alle zoete aardappelen groeien in ieder geval nu nog goed door tot ongeveer de derde week van september", vertelt hij.

Ambitie om te groeien
“Er is onwijs veel vraag naar zoete aardappelen op dit moment. Vooral de vraag van de consument is groot, maar we moeten nu nog flink concurreren met importteelt. Omdat we kwalitatieve zoete aardappelen leveren, richten we ons op dit moment met name nog op AGF-speciaalzaken. In de toekomst hopen we uit te breiden naar retail.”Niels is bezig met het opzetten van een eigen label, Hoeksche Zoet, een knipoog naar de gemeente waarin hij woont. “Ik wil met het label de nadruk leggen op het lokale product en het meer bekendheid geven. Ik zie het als een uitdaging om iets nieuws te proberen en daarom ga ik er zeker mee door. Mijn  ambitie is om in areaal te groeien zodat we erin kunnen gaan investeren op het gebied van machines en bewaring. Zoete aardappelen hebben een hele specialistische bewaring nodig en ik hoop dat we deze snel kunnen professionaliseren.”

Voor meer informatie:
Niels van der Waal
VOF Philipsburg
Middelweg 27
3281 KH Numansdorp
info@vofphilipsburg.nl
06-20259998