Avocado-forum Rotterdam, United Producers of Mexico

Speeddaten en avocado’s

Tholen – “ Niemand verlaat dit pand zonder eerst zijn enquête in te hebben geleverd,” Lia Bijnsdorp, managing director van de United Producers of Mexico, zegt het met een lach maar ze meent het wel. De importeurs en exporteurs die maandag 19 augustus aanwezig zijn op het eerste avocado-forum, gehouden in het statige Schielandhuis in Rotterdam, zijn namelijk het publiek waarvoor de UMP een directe verbinding tussen Mexico en Nederland wil realiseren. De UPM vindt de samenwerking met de betrokken partijen belangrijk voor hun project en daarom zijn de enquêtes van belang.

Het forum begon met een ochtendprogramma voor de Mexicaanse avocado-exporteurs. Hierbij werden presentaties gegeven waar de exporteurs allemaal rekening mee moeten houden. Er werden presentaties gegeven over kwaliteitscontrole, aanbevelingen vanuit een rapport van de Wageningen University & Research over het post-harvest avocado onderzoek 2018 , eventuele verzekeringen voor het transport, het rijpingsproces en er werd nog een woordje gedaan door Jorge Narváez van de Consejo Nacional Agropecuario, Lowina Broens van RVO Nederland en door Desirée Colomé van de Mexicaanse ambassade in Nederland, uiteraard in het Spaans.

De presentaties waren bedoeld om de exporteurs voor te bereiden op de Europese markt en hoe ze hier hun producten het best kunnen afzetten. Temperatuurbeheersing, rijping en verpakking waren hier de belangrijkste punten. Anton Filippo van LBP gaf de aanwezigen ook nog een goede raad mee. “Zorg eerst voor klanten en een logistiek agent in Europa voordat je avocado’s gaat exporteren.”


In de middag sloten de importeurs zich aan bij het forum. Er werden nog een paar presentaties gegeven over onder andere een coating voor avocado’s om de houdbaarheid te verlengen en een optische sorteerder speciaal ontworpen voor avocado’s. Vooral het drogestofgehalte is hierin belangrijk.

In het middagprogramma werd het initiatief van een directe lijn tussen Mexico en Nederland verder toegelicht door Lia. In samenwerking met Aktion Trade uit Mexico en Eimskip uit IJsland wil de UPM en september starten met een pilot voor een directe verbinding tussen Nederland en Mexico. Trapsgewijs moet de transittijd van de directe lijn omlaag en het volume van de producten uit Mexico omhoog. In oktober/november moet dit resulteren in een transportlijn van 14-12 dagen. Avocado’s vormen daarbij een belangrijk volume van het product voor de Europese markt. Het forum is dan ook bedoeld om exporteurs en importeurs te laten netwerken en om de partijen te informeren waar men allemaal rekening mee moet houden. Na de presentaties stond er een matchmaking op het programma tussen aanwezige importeurs en exporteurs.

De logistieke partners van UPM geven meer uitleg over de directe lijn

Lia blikt terug op een geslaagde dag. “Er waren meer aanmeldingen dan ik had verwacht en het was zeker een succes. Er kwamen twee keer zoveel importeurs op het programma af dan exporteurs, 8 tegenover 16. Voor een volgende editie zullen we zeker richten op een tweedaags evenement zodat we een hele dag kunnen uittrekken voor het netwerken.”

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Lia Bijnsdorp
United Producers of Mexico
Tel: +31 (0)10 30 41 001
Mob: +31 (0)6 454 80 345
lia.bijnsdorp@upmeurope.nl
www.upmeurope.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven