Gerhard Schiefermüller, Apfelino KG:

"Prijsdruk bij de vroege appelen, groeiend marktaandeel voor Oostenrijkse frambozen“

Het hardfruitseizoen van dit jaar is ook in Oberösterreich langzaam maar zeker van start gegaan. Sinds ongeveer een week worden de eerste vroege appelen van het jaar geplukt. Maar vanwege de grote voorraden appelen van de oude oogst die nog in bewaring liggen heerst er een grote prijsdruk, weet Gerhard Schiefermüller, directeur van Apfelino KG. Het assortiment van de leverancier omvat echter naast appelen ook steeds meer andere fruitsoorten uit lokale teelt, bevestigt de vakman in een gesprek met FreshPlaza.

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden zijn de vroege appelen van het ras Galmac populair in de handel, ziet Gerhard. "We zien dat men zich op de nieuwe appelen verheugt. De prijsdruk is echter aanzienlijk. Daarom pleit ik ervaar om mechanismen in te voeren om appeloverschotten van de oude oogst van de markt te halen en daarmee de druk weg te nemen bij het nieuwe aanbod. Ik denk ook dat na dit desastreuze seizoen sowieso veel bedrijven de handdoek in de ring zullen gooien."Een alternatieve maatregel zou de verwerking van de overige appelen in bewaring zijn. "Wij zelf verwerken de appelen van de oude oogst reeds in sterkere mate. Vooral bij de geschilde appelen voor grootverbruik en de gastronomieklanten zijn de groeipercentages positief.“ 


Het vroege appelseizoen loopt momenteel op volle toeren. Begin september gaat het naadloos over op de hoofdoogst. Dan worden de eerste Elstar- und Gala appelen geoogst.

Daarnaast probeert Apfelino – ondanks de moeilijke marktomstandigheden – om ongebruikelijke speciale rassen (Wellant en Rubens) in de Oostenrijkse levensmiddelenhandel te positioneren. "De ruimte voor appelen in de schappen wordt in Oostenrijk tendentieel kleiner en het marktaandeel van bekende rassen zoals de in het buitenland geteelde Pink Lady – die momenteel circa 20-25 procent van de markt uitmaken - steeds groter. Iedereen wil een plaats in de schappen", zegt Gerhard.

Het zachtfruit wordt in de vollegrond geteeld onder overkappingen. Bij de frambozen start men begin juli en wordt er tot in november geoogst.

Zachtfruit sterker in de focus
Onder andere vanwege de moeilijke marktomgeving in de appelbranche investeert Apfelino sinds enkele jaren sterker in de teelt van zachtfruit. Momenteel teelt men zachtfruit op circa 3 hectare. Ons aanbod omvat naast frambozen, bramen en rode bessen maar ook ongebruikelijkere bessensoorten zoals kruisbessen en (bio-)kiwibessen. Gerhard: "We zien een grote vraag naar lokale frambozen. Deze worden normaal gesproken ook verwerkt, maar de kwaliteit van de huidige oogst is echter zo goed dat we het leeuwendeel aan de versmarkt aanbieden."

De overige bessen worden daarentegen op kleinere schaal geteeld en afgezet. "Bij zachtfruit staat de kiwibes qua areaalgrootte op de tweede plaats bij ons. Helaas heeft late vorst de marktstart in de afgelopen jaren duidelijk vertraagd. Bij de bramen kampen we met het slechte imago van de bes. Een braam wordt nog altijd als zure bes gezien: maar met de Asterina hebben we een goed ras gevonden en ik zie ook een interessant potentieel voor lokale bramen", zegt Gerhard afsluitend.Voor meer informatie:
Apfelino KG
Ing. Gerhard Schiefermüller
in der Haberfelden 1
4613 Mistelbach
Tel.: 07242/28221
Fax: 07242/210172
E-mail: gerhard@apfelino.at 
www.apfelino.at  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven