Fuji Royal, de echte Zuid-Afrikaanse Fuji

Sinds de ontwikkeling van de Fuji-appel in Japan in 1939 wordt er gewerkt aan nog betere rode appelrassen. In de loop der jaren zijn er wereldwijd vele mutaties ontstaan.

Het motto 'hoe roder, hoe beter', gaat zeker op voor het ras Fuji. De  verbeterde mutaties van dit ras die in Zuid-Afrika werden geplant, waren dan ook afkomstig uit alle delen van de wereld.

Dit was zo tot het jaar 2011, toen teler Robert Zulch van Wakkerstroom in Ceres en Buks Nel van Tru-Cape Fruit Marketing in Elgin twee volledig rood gekleurde mutaties ontdekten. Beiden vroegen kwekersrechten (PBR) aan. Na de vereiste testperiode van minimaal twee jaar stelde het ministerie van Landbouw dat beide klonen duidelijk afweken van andere Fuji-klonen, waardoor ze in aanmerking kwamen voor kwekersrechten.

Het interessante was dat beide mutaties niet veel van elkaar verschilden. De aanbeveling was dan ook om de aanvraag voor kwekersrechten onder één naam te doen, namelijk Fuji Royal, die uiteindelijk in 2018 werden toegekend. 


Buks Nel

Fuji Royal is eigendom van zowel Robert Zulch als Tru-Cape Fruit Marketing. De eerste grootschalige aanplant zal in het voorjaar van 2019 plaatsvinden. Fuji Royal lijkt op standaard Fuji-selecties maar heeft een egale rode schil zonder strepen. 

De beide mannen waren eveneens verantwoordelijk voor twee verbeterde Gala-rassen die belangrijk zijn geweest voor de Zuid-Afrikaanse sector. Zo ontdekte Zulch in de vroege jaren negentig Royal Beaut en ontdekte Nel in 2011 het ras Bigbucks.

Roelf Pienaar, directeur van Tru-Cape Fruit Marketing, zegt dat het rassenverdelingsprogramma onder leiding van Buks Nel het bedrijf een voorsprong op de concurrentie geeft. "Dankzij de bijdrage van Zulch, Nel en onze telers is Tru-Cape in staat haar positie als toonaangevende exporteur van appelen en peren te behouden."

De lokale licentiehouder voor Fuji Royal is SAPO in Stellenbosch.


Tell: +27 (0)21 887 6823 
Email: info@saplant.co.za 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven