Víctor Martínez, van Amefruits:

"Positief seizoen Verna citroenen ondanks lage prijzen"

Het seizoen van Spaanse Verna citroenen zal dit jaar langer zijn dan vorig jaar, toen er al eerder fruit moest worden geïmporteerd vanaf het zuidelijk halfrond vanwege gebrek aan product. De prijzen in de verwerkende sector liggen erg laag, maar de afzet is stabiel en de kwaliteit van het fruit is uitstekend. Eind juli zullen de laatste partijen afgezet worden.

"De oogst van de Verna citroenen was groter dit jaar, waardoor we onze afzet kunnen vergroten. Bovendien, wanneer de boom een grotere oogst oplevert, heeft het fruit vaak homogenere maten, een minder ruwe schil en een betere kleuring", vertelt Víctor Martínez, productmanager citrus bij Amefruits. "Ik durf te stellen dat dit een zeer positief seizoen is. We zijn in staat geweest om een service met voldoende volumes en met de gewenste kwaliteit te onderhouden dankzij de goede rijping in elke teeltregio", voegt hij toe.

Volgens Martínez verloopt de afzet tot nu toe behoorlijk soepel zonder grote prijsschommelingen. Hij geeft echter wel aan dat de telersprijzen "hoger hadden kunnen liggen zonder de invloed van de prijzen van de citroenen voor de verwerkende sector, die extreem laag liggen".

Amefruits zet jaarlijks zo'n 25.000 ton knoflook en citroen af. Het bedrijf begon met het vermarkten van knoflook en vijf seizoenen geleden werd besloten om ook met citroen te gaan werken. Inmiddels zet het bedrijf jaarlijks al meer dan 5.000 ton van dit fruit af en is er sprake van een aanhoudende groei. "Hoewel knoflook en citroen twee totaal verschillende producten lijken te zijn, zijn er grote overeenkomsten. Beiden worden gebruikt als smaakmakers en met beide producten kan zonder problemen twaalf maanden per jaar gewerkt worden. De vraag naar deze producten is gelijkmatig, terwijl de teelt van andere citrus, zoals clementines, veel meer seizoensgebonden is in Spanje. Ik werk al meer dan twintig jaar met citroen en ik heb echt een passie voor dit product", vertelt Víctor Martínez.

“Normaal gesproken importeren we alleen in augustus, vanuit landen als Argentinië, Chili of Uruguay, om het hele jaar rond een onafgebroken service te kunnen verlenen. In die maand kunnen we in Spanje namelijk geen garantie geven op citroenen van topkwaliteit, vanwege de hoge temperaturen. Toch is de import slechts goed voor 5% voor wat we afzetten. We zijn ervan overtuigd dat de citroen uit Spanje garant staat voor een hogere mate van versheid in Europa aangezien er veel minder tijd overheen gaat voordat deze citroen geoogst, bewerkt en geleverd wordt dan bij de overzeese citroen. Bovendien biedt dit product ons grote mogelijkheden om te reageren op weers- of marktomstandigheden. Zo kunnen we bijvoorbeeld op elk moment het oogsttempo aanpassen aan de vraag. We hebben niet te maken met hetzelfde probleem van bederfelijkheid als bij andere producten, zoals clementines of steenfruit, producten die snel afgezet moeten worden".

Het bedrijf zet zijn Verna citroenen voornamelijk af in Duitsland, Frankrijk en Polen. Aan het begin van het seizoen exporteren ze ook naar Noord-Amerikaanse markten, met name naar Canada, een markt die waardering heeft voor producten met de gezondheidsgaranties van de Europese wetgeving. In het seizoen van primofiori citroenen exporteert Amefruits meer naar overzeese bestemmingen.

“Bij Amefruits zijn we dol op citroen, dus verwennen we de producten graag goed en werken we met liefde. Vandaar de merknaam Citric Love, dat zich heeft geconsolideerd op de markt en wordt erkend om zijn versheid, uitstraling, kwaliteit en voedselveiligheid. Om de reputatie van ons merk te behouden, zijn we niet van plan om snel te groeien in volume. We geven er de voorkeur aan een middelgroot bedrijf te blijven", besluit Victor Martínez.


Voor meer informatie:

Amefruits                                                                                              Víctor Martínez
Pol Ind Apatel - C/ Joaquín Moya Martínez, Nº 57 
03380 Bigastro (Alicante)  
T: +34 966 740 393   
T: +34 635 799 807   
citrus@amefruits.com
www.amefruits.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven