2019 wordt een zeer goed abrikozenjaar in Wallis

Zwitserland: Geraamde oogst abrikozen 8% groter dan vorig jaar

De abrikozentelers in het Zwitserse kanton Wallis bereiden zich voor op een uitstekende oogst. In de komende weken zullen naar schatting 9.500 ton abrikozen geplukt worden - zo'n 8% meer dan vorig jaar. De eerste abrikozen worden sinds 20 juni geoogst, terwijl het grootste deel van de oogst tussen 10 juli en 1 augustus 2019 rijp zal zijn. De circa 150 telers in Wallis dekken 97% van de Zwitserse abrikozenteelt en 50% van de Zwitserse abrikozenconsumptie. De abrikozen uit Wallis worden steeds populairder, omdat ze niet alleen van hoge kwaliteit zijn, maar dankzij korte transportafstanden ook het milieu respecteren.

Dankzij haar gunstige klimaat is Wallis perfect geschikt voor de teelt van abrikozen: abrikozen worden in Zwitserland vrijwel uitsluitend in het zonnige Rhônedal tussen Siders en Vernayaz geteeld. De oogst van 2019 is tien dagen later van start gegaan dan vorig jaar. Dit komt echter overeen met een normaal jaar, want in de jaren 2017 en 2018 werd er bijzonder vroeg met de oogst begonnen. In de komende weken komen er naar schatting 9.500 ton abrikozen in de handel. Dit dekt 50% van de Zwitserse consumptie; de overige 50% wordt geïmporteerd.

Veelzijdigheid aan rassen zorgt voor een lange oogstperiode
Met een teeltgebied van circa 700 hectare vindt vrijwel de gehele Zwitserse teelt in Wallis plaats. De abrikozenteelt is dan ook een belangrijk standbeen van de landbouw in Wallis: het maakt gemiddeld één derde van de bruto-opbrengst van de groenten- en fruitsector uit, en tijdens de oogst ontstaan er meer dan 1.000 tijdelijke arbeidsplaatsen voor seizoensarbeiders. De lange teeltperiode kan verklaard worden door de veelzijdigheid aan rassen. "Lange tijd teelde men in Wallis vrijwel uitsluitend het ras Luizet. Tegenwoordig telen we circa vijftig abrikozenrassen, die afhankelijk van de rijpingstijd tussen eind juni en midden september geoogst kunnen worden", zegt Olivier Borgeat, algemeen secretaris van IFELV, de brancheorganisatie groenten en fruit in Wallis.

Abrikozen uit Wallis ontzien het milieu
De abrikozen uit Wallis zijn an het merk Wallis te herkennen. Daarbij worden de beste kwaliteit en korte transportafstanden gegarandeerd. "Steeds meer consumenten letten op het milieu en geven de voorkeur aan lokale producten", aldus Olivier Borgeat. "De abrikozen uit Wallis voldoen aan deze eis en worden daarom steeds populairder." Ook inkopen bij de teler zelf wordt steeds populairder. De IFELV heeft daarom een lijst van abrikozentelers samengesteld die hun producten direct verkopen.

Meer informatie is te vinden op: www.swissfruit.ch    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven