Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: "Voorkeur consument voor gewicht meloen is met halve kilo gedaald"

Het meloenenseizoen in Murcia begon met zo'n tien dagen vertraging, wat heeft geleid tot een grotere concentratie fruit in een kortere periode. Procomel, een van de toonaangevende Spaanse meloenenbedrijven, verwacht een oogst die vergelijkbaar is met die van 2018, wat geen slecht jaar was.

Procomel is het meest bekend van zijn meloenenmerk el Abuelo, dat sinds het werd opgericht in 2003 onophoudelijk is gegroeid in Spanje en nu ook geëxporteerd wordt. De kantoren en het verpakkingscentrum van Procomel bevinden zich vlakbij de teeltbedrijven in Torre-Pacheco, Balsicas en Los Martínez del Puerto, in de regio Murcia.

Daarnaast beschikt het bedrijf over eigen teeltbedrijven in verschillende landen, zoals Brazilië en Senegal. Op die manier kan Procomel gedurende het hele jaar de beste meloenen aanbieden.

"We richten ons het meest op de Piel de Sapo meloen, maar in de loop van de jaren hebben we andere soorten meloen toegevoegd. Een voorbeeld is een meloen met een gele schil en oranje vruchtvlees: een delicatesse die we de Sugar Baby Gold noemen. Een van de andere soorten, die we afzetten, is een witte meloen met groene vlekken met de naam Sugar Baby Matisse. Ook deze meloen heeft een spectaculaire smaak", vertelt Cele Buendía, algemeen directeur van Procomel. 

Cele Buendía, algemeen directeur van Procomel

Het bedrijf uit Murcia is aanwezig in bijna alle Europese landen en daarnaast ook in onder andere Canada, Singapore, Maleisië en de Arabische Emiraten. "We hebben de export van onze meloenen vergroot. Deze is inmiddels al goed voor 25% van onze afzet. De vraag op de Aziatische markten blijft ook groeien, zij het zeer langzaam".

Sugar Baby Matisse

"Voorkeursgewicht meloen met halve kilo per stuk gedaald"
Een van de parameters die momenteel het sterkst verandert in de teelt van meloenen, naast de smaak, is de maat van het fruit. Cele Buendía: "De maat is van belang. Ook voor de Piel de Sapo meloen. In de afgelopen jaren is het gewenste gewicht voor de meloen met een halve kilo per stuk gedaald. Dit is begrijpelijk, aangezien huishoudens ook kleiner geworden zijn. Daardoor is er in de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt op het gebied van rassendiversiteit. Zaadbedrijven bieden ons geweldige mogelijkheden".

"We telen en eten steeds gezonder"
Met betrekking tot groeimogelijkheden op de biologische markt en die voor vers gesneden producten stelt Cele: "Spanje is een land waarin men graag producten eet die een goede smaak hebben en garanties bieden. Vandaag de dag telen we zonder twijfel gezonder en eten we ook gezonder dan twintig jaar geleden. Tegelijkertijd zijn we veeleisender als consumenten".

"Het bieden van meer opties, zoals biologische producten, die wij sinds twaalf jaar ook telen en afzetten onder het merk Procomel Bio, is een andere service voor consumenten die kiezen voor deze productlijn. Hetzelfde geldt voor vers gesneden producten".

"Gelukkig heeft ons merk een goede bekendheid onder consumenten en dat maakt dat we optimistisch zijn. We blijven groeien en dit zorgt ervoor dat we zekerder zijn over wat we doen. We zullen daarom blijven inzetten op onze meloenen", stelt Cele Buendía. "Verschillende keren heb ik onze manier van werken als 'zeer betrouwbaar' omschreven. We investeren continu en behoorlijk veel in het verbeteren van wat we doen en gelukkig levert dit resultaat op", besluit hij.

 

Voor meer informatie:
Jose Luis Rodriguez 
Procomel
T: +34 968 38 33 39 
joseluis@meloneselabuelo.com 
meloneselabuelo.com