Polen is tweede grootste Europese frambozenteler

Polen is de tweede grootste teler van frambozen in Europa en de vijfde op de wereld na Rusland, Mexico, Servië en de VS volgens gegevens van het National Support Centre for Agriculture. 

Polen teelt 100.000 ton frambozen per jaar. Een groot gedeelte van het fruit is bestemd voor de export. Frambozen zijn, na aardbeien en zwarte bessen, de derde soort meest geteelde bessen in Polen wat areaal en jaarlijkse oogst betreft. Het wereldaandeel van Polen komt op 13% en binnen de EU overschrijdt het aandeel de 50%. 

De afgelopen jaren kwam het Poolse frambozenareaal op 27-29.000 ha met een opbrengst van tussen de 105.000 en 129.000 ton.

Frambozen worden vooral geteeld in Lublin, waar ongeveer 70% van alle teeltbedrijven liggen. De grote populariteit van frambozenteelt wordt toebedeeld aan hun gezonde eigenschappen, smaak en de vraag vanuit de bewerkingssector. 

Een groot deel van de Poolse frambozenteelt wordt geëxporteerd. In 2018 exporteerde Polen 49.000 ton frambozen, vooral diepgevroren. Die worden geëxporteerd naar Duitsland, België, het VK en Frankrijk.

Bron: thefirstnews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven