Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Afwijking niet te zien in de boomgaard maar manifesteert zich tijdens de bewaring

Zuid Afrika: Lagere exportraming appelen vanwege kurkstip

In Koue Bokkeveld en omgeving is de appel- en perenoogst goed verlopen zegt De Kock Hamman, technisch adviseur. De aantallen zijn goed, evenals de maten. Alleen de houdbaarheid van de appelen baart de sector dit seizoen zorgen.

De exportramingen van bepaalde rassen (Golden Delicious, Granny Smith, Topred/Starking, Cripps Pink/Pink Lady, Braeburn, Jazz en Kanzi) zijn al naar beneden bijgesteld vanwege het kleinere verhandelbare percentage. Desondanks liggen de ramingen van dit seizoen nog altijd 4% boven de cijfers van 2018. 

Nu de bakken met appelen uit de koelhuizen zijn gehaald, wordt duidelijk dat er dit jaar vaker kurkstip voorkomt bij appelen uit de Westkaap. Ook komen er meer kneuzingen en interne verkleuringen voor.

Aangezien er nog steeds grote aantallen in RA- en CA-cellen liggen, is het nu nog niet bekend hoe groot het probleem is. 

Lenticelafbraak bij appelen

Hardfruit heeft lagere concentratie calcium
De sector had niet gerekend op dit probleem, dat mogelijk nog steeds wordt  veroorzaakt wordt door de nasleep van de droogte.

Kurkstip ontstaat door een tekort aan calcium in de boomgaard. Calcium versterkt de celwanden. Minerale analyses van het fruit in de boomgaard kan een indicatie geven of er sprake is van een minerale onbalans maar biedt geen volledige zekerheid. 

“Er zijn heel veel factoren die van invloed zijn  op de calciumopname. De droogte heeft zeer zeker een rol gespeeld maar vormt slechts een deel van het probleem," legt Elmi Lötze uit, tuinbouwdeskundige van de Universiteit van Stellenbosch. "De productie is aanzienlijk lager als gevolg van het afvallen van fruit na de hittegolf in oktober. Het overgebleven fruit is zeer groot geworden en hierdoor is het gehalte aan calcium verminderd. Daarnaast wordt het probleem niet altijd herkend. Lenticelafbraak wordt vaak verward met kurkstip."

De Kock vertelt ook dat het even duurde voordat de bodem in het late voorjaar opwarmde. Dit heeft volgens hem mogelijk de groei van wortelharen belemmerd en gezorgd voor een hogere pH-waarde van de over het algemeen zure grond in het zuidwesten van de Kaap. Hij vertelt verder dat kurkstip elke vier tot vijf jaar opnieuw de kop opsteekt.

Opslagkosten kunnen flink oplopen voor kurkstip wordt ontdekt
Het probleem voor telers is dat kurkstip zich niet in de boomgaard manifesteert maar pas als het fruit een aantal weken ligt opgeslagen. "Het enige dat een teler kan doen, is de appelen zo snel mogelijk na de pluk vermarkten (maar niet als klasse I fruit). De aangetaste appelen moeten worden geïdentificeerd en verwijderd en dat kost veel extra werk. Sommige telers besluiten daarom de appelen in bewaring te laten, zodat de afwijking duidelijker te herkennen is en de aangetaste appelen sneller kunnen worden verwijderd," legt Lötze uit.  

Het is vooral een cosmetische afwijking, voegt Lötze eraan toe. Het fruit krijgt er ook geen bittere smaak van maar er is geen enkele markt die appelen met kurkstip afneemt. Deze appelen kunnen gebruikt worden om tot sap verwerkt te worden maar voor de afwijking wordt ontdekt, zijn de kosten voor bewaring al flink opgelopen.  

Gelukkig is de productie groter dan vorig jaar. Dit geeft telers iets meer bewegingsruimte nu het verhandelbare percentage lager uitvalt.  

Na een warme meimaand is er in de Westkaap flink wat neerslag gevallen en is er op de hoogste bergtoppen al een klein wit laagje te zien.

Publicatiedatum: