Zware hagelschade aan fruit rond fruitteeltgebied Borgloon

NFO meldt dat maandag 10 juni rond 17.00 uur het aangekondigde noodweer in België grote schade veroorzaakte rond Borgloon (België). Vooral de met onweer gepaarde hagel zorgde ervoor dat de appels bij de pluk alleen nog geschikt zijn voor de industrie. De hagelstenen zijn dwars door de schil geslagen. Hoewel het blad van de peren onder de boom lag en de schil goed geraakt is, verwacht fruitteeltadviseur Jef Helsen (ST@F) dat de peren er nog wel doorheen groeien. Al zullen het geen gladde peren meer worden. 

De onweersbuien trokken gisteren vanuit Noord-Frankrijk via Zuidwest-België naar het Noordoost-België. Rond Brussel viel eveneens hagel, maar daar wordt nagenoeg geen fruit geteeld. Het Waasland (Oost-Vlaanderen) en andere Belgische fruitteeltgebieden bleven gevrijwaard van hagel. Ook vanaf woensdag tot en met zaterdag worden stevige regenbuien verwacht met kans op (lokaal) onweer en hagel.

Ook bij de OFH zijn na de buien van gisteren meldingen uit de regio rond Borgloon binnengekomen. Vanuit Nederland was er slechts een incidentele melding. Na de onweersbuien van afgelopen week kwamen er eveneens alleen meldingen uit België en nauwelijks uit Nederland. 

Bron: NFO Foto's: Jef Helsen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven