Oregon State University

Amerikaanse onderzoekers ontdekken wesp die stinkwants bestrijdt

Een nieuw onderzoek van de Oregon State University stelt dat de biologische bestrijding van de bruin gemarmerde stinkwants, een invasief insect dat vele gewassen aantast, effectiever is in natuurgebieden die grenzen aan akkers of wanneer bepaalde gewasbeschermingsmiddelen niet worden gebruikt. 

Het onderzoek, dat werd  gepubliceerd in het Journal of Economic Entomology, raadt het inzetten van samoerai wespen aan om de bruin gemarmerde stinkwants te bestrijden. Dit heeft aanzienlijke implicaties voor fruit- en notentelers in de staat Oregon, zegt onderzoekers Davis Lowenstein. 

Biologische bestrijding bestaat uit het gebruik van nuttige insecten om andere insecten onder controle te houden, zodat er minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen hoeft te worden gemaakt. De bruin gemarmerde stinkwants, die van oorsprong uit Oost-Azië komt, vormt een bedreiging voor wel 100 verschillende gewassen, waaronder blauwe bessen, wijndruiven, kersen en hazelnoten. Het insect werd in de jaren negentig van de vorige eeuw voor het eerst in de Verenigde Staten aangetroffen en heeft zich sindsdien over 44 staten verspreid, waar het voor miljoenen dollars aan schade veroorzaakt.  

In 2004 werd de bruin gemarmerde stinkwants voor het eerst in Oregon gesignaleerd en inmiddels heeft de plaag zich ook gevestigd in de voornaamste fruitteeltgebieden van deze staat. 

De samoerai wesp, die kleiner is dan een speldenkop, is uit dezelfde regio in Oost-Azië afkomstig als de bruin gemarmerde stinkwants. Het insect legt zijn eieren in die van stinkwants, waardoor deze niet uitkomen. Hoewel het nog onbekend is hoe de wesp in de Verenigde Staten terecht is gekomen, is het dier tijdens een onderzoek in 2014-2015 op diverse plaatsen aangetroffen, zo ook in Oregon. 

Lowenstein zegt dat het onderzoek noodzakelijk is voor telers en dan met name voor hazelnoottelers in de staat Oregon, die nu gewasbeschermingsmiddelen toepassen maar over willen gaan op samoerai wespen voor het bestrijden van de bruin gemarmerde stinkwants. "Sinds de ontdekking van de samoerai wesp in Oregon heeft ons team biologische bestrijdingsmethoden aanbevolen. We moesten alleen de compatibiliteit van deze wesp valideren in een omgeving waar ook gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt."

Bron: ktvz.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven