De containeroverslag in Rotterdam blijft groeien. Na een recordjaar in 2018 en een recordkwartaal in 2019 was april van dit jaar de beste maand ooit voor de haven van Rotterdam. In april 2019 werden 13,6 miljoen ton containervracht overgeslagen. Het oude maandrecord dateert van augustus 2018 (13,2 miljoen ton). Gemeten in TEU, de standaardmaat van containers, was april 2019 de op één na beste maand ooit met 1,3 miljoen TEU, slechts een fractie minder dan de recordmaand augustus 2018.

Rotterdam kan verdere groei accommoderen
Mede dankzij een uitstekende diepgang is Rotterdam uitgegroeid tot de grootste containerhaven van Europa. Havenbedrijf Rotterdam kan verdere wasdom in deze groeimarkt uitstekend accommoderen, omdat:
• er voldoende beschikbare capaciteit is op de deepsea terminals;
• de haven beschikt over goede achterlandverbindingen via binnenvaart, weg en spoor;
• we fors investeren in verbetering van de fysieke infrastructuur, zoals de Container Exchange Route waardoor onderlinge uitwisselbaarheid van containers tussen de terminals sneller en kostenefficiënter gaat;
• Havenbedrijf Rotterdam toonaangevend is in digitale infrastructuur met logistieke oplossingen, zoals Pronto, Navigate, Nextlogic, OnTrack, Box Insider en Deliver. Geen enkele haven heeft een zo complete digitale toolbox als die van Rotterdam.

Digitale transformatie selling point tijdens TLM 2019
Havenbedrijf Rotterdam neemt van 4 tot 7 juni deel aan vakbeurs Transport & Logistic München 2019. Digitale transformatie van haven en logistiek zal daar een belangrijk ‘selling point’ zijn voor Havenbedrijf Rotterdam. We willen een wereldwijd netwerk van smart connected ports creëren. Dit verhoogt de efficiency in global trade lanes, verlaagt de kosten en reduceert de CO2-uitstoot.

Speciale attractie: Container 42
‘Container 42’ is een metafoor voor deze digitale transformatie en is daarom dit jaar een speciale attractie op Transport & Logistic München. ‘Container 42’ is de hyperintelligente container die zijn twee jaar durende dataverzamelreis om de wereld op 24 mei is gestart in Rotterdam, met München als eerste tussenstop. De met sensoren en communicatie technologie uitgeruste container meet tijdens de reis vibratie, helling, positie, geluid, luchtvervuiling, vochtigheid en temperatuur. De container is ook uitgerust met zonnepanelen om te zien hoeveel energie een container op een containerschip, een trein of een truck kan oogsten tijdens de reis.

Bron: Port of Rotterdam