Christiaan van der Goes, GreenGoose:

"Komende 2,5 maand enorme schaarste op zoete aardappelmarkt"

Tholen - De markt voor zoete aardappelen staat momenteel bol van spanning." Het hele seizoen werd er al gespeculeerd over tekorten vanwege de orkaan en aanhoudende regenval, maar waar dit anders weleens een verkooppraatje kan zijn van telers en exporteurs, is nu is echt het moment daar dat telers niet meer kunnen leveren", vertelt Christiaan van der Goes van GreenGoose.

De tekortkoming op de markt leidt dan ook tot hoge prijzen. "Je zit nu op een niveau rond de 9,50 - 10 euro voor 6 kg. Dat hebben we de laatste jaren niet meer meegemaakt en daarmee zijn de prijzen zelfs hoger dan zeven, acht jaar geleden toen de zoete aardappelen nog echt een niche-markt waren in Europa", constateert de importeur. Toch remmen de hoge prijzen volgens hem de afzet niet. "Er zijn zo weinig zoete aardappelen beschikbaar, dat het beschikbare volume snel verkocht is. Gelukkig is het aanbod kwalitatief wel heel goed. Het voordeel is dat de markt schoon blijft en er geen oude voorraden ontstaan."

Daarbij zijn er momenteel nauwelijks alternatieven voor de Noord-Amerikaanse zoete aardappelen beschikbaar. "Egypte komt normaal begin juli op de markt, maar nu worden de eerste aankomsten in Europa pas eind juli of begin augustus verwacht. Ook vanuit landen als Guatemala en Honduras is het aanbod minimaal. Veel mensen hebben al geprobeerd zoete aardappelen uit China te importeren, maar die handel komt niet van de grond, ook omdat de kwaliteit van het product door de lange transittijden niet te waarborgen is. Wel zien we dat Spanje het seizoen steeds langer door weet te trekken, dit jaar waren de Spaanse zoete aardappelen zelfs tot april op de markt."

"Al met al zullen we de komende tweeënhalve maand enorme schaarste gaan zien op de zoete aardappelmarkt. Nu zal de afname in de zomer traditiegetrouw wel wat lager zijn, maar desondanks zal er veel spanning op de markt blijven", verwacht de importeur, die zelf wekelijks zo'n zes tot acht containers zoete aardappelen vanuit Noord-Amerika binnenkrijgt. Aanvullend importeert hij wit- en paarsvlezige zoete aardappelen uit Zuid-Afrika. "Dat is nog echt een niche-markt en normaal is dat een lastige handel vanwege de hoge prijzen, maar nu het prijsverschil tussen de oranjevlezige beperkt is, tonen supermarkten ook hierin de nodige interesse!"

Voor meer informatie:
Christiaan van der Goes
GreenGoose BV
Mobile: +31648264074
christiaan@greengoose.nl 
www.greengoose.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven