Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bertrand Menut, Allium Distribution:

Frankrijk: “Uienimport uit Nieuw-Zeeland met 30% gestegen”

"Dankzij het grote tekort aan Franse uien, is het voor gele uien dit jaar meer een kwestie van importeren dan van exporteren," vertelt Bertrand Menut, directeur van het Franse Allium Distribution. "Normaal beginnen we rond deze tijd van het jaar uit de voorraden te putten, maar hier is inmiddels weinig meer van over. Hier komt nog bij dat het type koeling de kwaliteit van het product betaalt. De kwaliteit van de uien die nu uit de opslag komen is niet geschikt voor alle markten." 

De uien uit Nieuw-Zeeland zijn een aanvulling op de markt
"We hebben gemerkt dat er sinds week 15 bij de grote Franse telers nauwelijks nog Franse uien worden aangeboden. De uien uit Nieuw-Zeeland en Australië zijn in week 16 op de markt gekomen en vullen de markt nu aan. Meestal blijven we rond deze tijd een beetje Franse uien afzetten. Op dit moment is de zending uit Nieuw-Zeeland veruit de grootste zending op de markt. Dit jaar importeerden we 30% meer Nieuw-Zeelandse gele uien dan gemiddeld.

De uien uit Spanje komen binnenkort op de markt
Bertrand voegt eraan toe dat er ook enkele uien uit Egypte op de markt zijn gebracht, maar dat wat kwaliteit betreft, het niveau niet hetzelfde was als de uien die buiten het seizoen op het zuidelijk halfrond zijn geteeld. Naar verwachting zal de opbrengst van de teelt van Spaanse uien eind van de maand op de markt komen. “Het probleem is dat, aan het begin van de oogst, de vroege uien zacht en rijk aan suiker zijn. Vroege uien zijn dan ook bij uitstek geschikt voor lokale afzet in Spanje, maar zijn erg kwetsbaar tijdens transport- en verpakkingsprocessen. Het is dus beter om te wachten op de komst van stevigere, latere rassen die beter bestand zijn tegen transportomstandigheden en verpakkingsmachines”.

Tekort 2019: "Allerlei zaken hebben geleid tot een tekort aan uien"
Bertrand legt uit dat de situatie van dit jaar het resultaat is van een combinatie van omstandigheden. "Dit jaar was er enerzijds sprake van een gebrek aan kwantiteit en anderzijds van een gebrek aan bepaalde maten. De groothandelsmarkt heeft zich aangepast, maar de onregelmatigheid in maten zorgt bij verpakkers voor moeilijkheden. En dan hebben we het nog niet eens over de kwaliteit die lang niet altijd goed was.”

“Het droge weer heeft ervoor gezorgd dat Engeland dit jaar kleine uien heeft. Nederland, normaal gesproken een grote speler op de markt, heeft een veel minder goede opbrengst voor conservering en kleine maten. Nederlanders zijn zeer goede technici op het gebied van conservering, maar als ze denken dat hun producten niet lang houdbaar zijn, zetten ze deze in Afrika af. Dit jaar was dat ook het geval en zijn er minder Hollandse uien op de Franse markt afgezet. Al deze zaken hebben samen geleid tot een tekort aan uien.

Maten zijn niet aangepast aan de Franse markt
Ongeveer 70 tot 80% van de uienteelt in Frankrijk wordt verkocht in supermarkten. “De Franse markt is een 50-70-maat-markt. En verpakkers die in grote gebieden afzetten, verkopen zelfs de 60-70-maat. Dit komt neer op 4 uien in een net van 500 gram. De groothandelsmarkt die de uien afzet aan supermarkten, instellingen en andere kleine bedrijven vraagt om de 60-80- of 70-90-maat. De afzet aan groothandelaren vertegenwoordigt tussen 20 en 30% van de markt. Wanneer er een groot volume van een grote maat uien op de markt is, kunnen groothandelaren niet alles absorberen. De markt raakt snel verzadigd,” legt Bertrand uit.

"De combinatie van al deze factoren heeft daarom onvermijdelijk tot een tekort geleid, maar ondanks het tekort, werden er niet meer gele uien dan gebruikelijk geïmporteerd uit Zuid-Amerika.”

Bertrand, die al sinds 1990 op de uienmarkt werkt, zegt dat hij in het verleden soortgelijke situaties heeft meegemaakt: "De uienmarkt is zeer fluctuerend en cyclisch. Er zijn jaren waarin uien met moeite worden afgezet voor 10 cent per kilo en andere jaren zoals deze. De uien op groothandelsmarkten zijn 50-70 cent/kg waard.”

Voor meer informatie:
Bertrand Menut
Allium Distribution
Telefoon : +33   3 85 30 26 26
Fax : +33   3 85 30 26 24
allium@alliumsas.fr 
www.alliumdistribution.sitew.fr      

Publicatiedatum: