John Meesters, Meesters Groenten en Fruit:

"Als commissionair heb ik naast de inkoop ook een informatiefunctie voor mijn klanten"

Tholen - "Klokverkoop is voor telers vaak de kers op de taart. Neem nu de paprika's die deze week voor 5 euro werden verkocht. Dat hadden de telers met bemiddeling nooit gekregen", zegt John Meesters. De liefde voor het kloksysteem zit diep bij de commissionair uit Breda. Dagelijks betrekt hij dan ook het gros van de handel voor zijn klanten via de klok bij The Greenery.

En dat volume staat onder druk, weet de commissionair. "De veiling verkoopt hun handel bij voorkeur rechtstreeks aan een aantal partners, wat je overigens op alle Nederlandse veilingen ziet gebeuren. Wij behoren als commissionairs tot de laatste der Mohikanen, maar dat was vijf jaar geleden niet anders. Zoveel commissionairs zijn er niet meer. Ik heb een beetje geluk gehad dat een aantal zijn gestopt en dat hun klanten het vertrouwen aan mij gaven (een deel) van hun inkoop te verzorgen."

Dat de toekomst voor de commissiehandel niet eenvoudiger zal worden, staat voor John als een paal boven water. "Ik hoop dat ik dit werk nog een jaar of acht tot tien kan doen. De commissionairs worden toch beetje bij beetje uitgeschakeld, maar soms ben je nodig en dan weet men je weer goed te vinden. Zoals het nu gaat, is het werk nog rond te rekenen, maar er moet niet teveel aan je stoelpoten gezaagd worden."

Met het aangebroken voorjaar neemt ook het volume dat John inkoopt weer toe. "Uitgedrukt in colli's zijn aardbeien mijn grootste product. Hoewel dat ook meer een jaarrond handel is geworden, neemt het aanbod rond deze tijd altijd toe. De laatste twee weken zat de markt in een enorme dip, maar inmiddels is het prijsniveau weer wat hersteld naar een niveau rond de 1,50 euro per pond. Ook de aspergemarkt is dit jaar nog niet alles. Vanaf het begin lagen de prijzen op een relatief laag niveau en dan kom je niet meer gauw omhoog."

Tot de klantenkring van John behoren enkele grote groothandels en exporteurs en wat grotere markthandelaren. "Bij de grotere exporteurs zit er vaak één man specifiek op een bepaald product. Per klant heb je daarom soms wel vier man aan de lijn. Het voordeel hiervan is dat ze me bijvoorbeeld in vakantieperiodes, als er iemand de handel moet overnemen die er weinig verstand van heeft, goed weten te vinden. Daarbij ben ik 100% onafhankelijk."

Ook heeft hij als commissionair een belangrijke informatieve functie, merkt John. "Ik heb dagelijks heel wat bedrijven aan de lijn en dan weet je toch vaak tijdig of de markt gaat stijgen of zakken. Groothandels zitten soms toch meer op een eiland als ze alleen inkopen en moeten meer op hun gevoel afgaan. Klanten gebruiken mijn prijs- en marktinformatie dan ook als een soort ijkpunt. Ik heb soms het idee dat ze dat nog belangrijker vinden dan de inkoop!"

Voor meer informatie:
John Meesters
Meesters AGF
Mob: + 31 - 6 53 67 42 61
john@meesters-agf.nl 
www.meesters-agf.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven