H&M verkoopt kleding van ananasleer

De laatste jaren is ook de modewereld verantwoordelijker gaan produceren. De confectie-industrie presenteert een oplossing voor dierlijk leer.

Op 11 april heeft H & M in het kader van de achtste editie van Conscious Exclusive, een kledinglijn ontworpen met duurzame materialen. Naast een product van citrusresten en brandnetelvezels, presenteerde de Zweedse reus voor de eerste keer een jas gemaakt van Piñatex, een soort ananasleer.

Deze robuuste en lichte stof, die plooit zonder te scheuren, is een groot succes. De vervanger voor leer gemaakt van ananasvezels trekt de aandacht. Modeartikelen, meubels en lederwaren van ananasleer en meer dan 400 merken waaronder Lancel en Hugo Boss zijn om.

“Het is een bloeiende markt. Aangezien de ananasteelt jaarlijks 13 miljoen ton afval van bladeren veroorzaakt, zou Piñatex, als het allemaal zou kunnen worden gebruikt, de helft van de wereldwijde leermarkt kunnen vervangen,” legt directeur Mélanie Broyé Engelkes van Ananas Anam, het bedrijf dat Piñatex afzet, uit.

Carmen Hijosa, een Spaanse ontwerper van lederwaren, heeft deze nieuwe trend gecreëerd. Ze ontwikkelde dit tropische textiel nadat ze als consultant op de Filipijnen had gewerkt. Daar ontdekte de onderzoeker de barong-tagalog, een ceremoniële jurk die gedragen wordt door de lokale bevolking en dus gemaakt wordt van ananasleer. Ze richtte in 2011 Ananas Anam op.

De ananasvezels worden geëxtraheerd en vervolgens naar een Spaanse textielfabriek gestuurd waar ze behandelingen ondergaan die vergelijkbaar zijn met die behandelingen die worden gebruikt bij de voorbereiding van vilt. Ze worden gecomprimeerd en gemaakt om ze eruit te laten zien alsof ze geweven zijn. 480 bladeren van 16 ananassen zijn nodig om iets meer dan 1 vierkante meter Piñatex te produceren. Het ananasleer wordt afgezet voor 45 euro en is daarmee 20% goedkoper dan dierlijk leer en verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: koolkleur, natuurlijk (crème), bruin of metallic.

Piñatex is echter niet volledig ecologisch. Het textiel is namelijk nog niet biologisch afbreekbaar. Bovendien veroorzaakt de teelt van ananassen, die vaak worden behandeld met gewasbeschermingsmiddelen, veel schade aan bijvoorbeeld Costa Rica.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven