"Kans op vorstschade neemt toe in warme jaren"

Fruittelers in touw om bloesems te beschermen tegen vorst

Het waren spannende nachten voor fruittelers afgelopen weekend. Door het warme weer van de afgelopen weken staan de peren, appels, kersen en pruimen op veel plaatsen al in bloei, maar in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag werd er nachtvorst afgegeven. Het bevriezen van de bloeiende bloesem kan funest zijn voor de oogst. 


Fruitteeltbedrijf Oudenbosch beregent de kersen- en pruimenbomen

In Zeeland bleek het afgelopen weekend bij veel telers wel mee te vallen. Volgens woordvoerder van de Zeeuwse fruittelers Rinus van 't Westeinde waren er wel wat plaatsen waar het kwik onder nul kwam, maar het was niet koud genoeg voor grootschalige vorstschade. De Zeeuwse fruittelers hadden desondanks wel voorzorgsmaatregelen genomen. De één beregende de bloesem en de ander stak vuurpotten aan in de boomgaard. Van 't Westeinde gebruikte zelf zeewierextract, dat werkt als een soort antivries."

Ook in Groningen heeft de nachtvorst de fruittelers ook uit hun slaap gehouden. Zaterdagmorgen om drie uur besloot kersen- en pruimenteler Tolner van fruitteeltbedrijf Oudenbosch in Niehove de beregening aan te zetten. Tot zaterdagmorgen 9 uur werden de pruimen en kersen natgehouden ter bescherming. "Het was geen overbodige luxe. Ik kwam op sommige plekken wel ijspieken tegen van 10 centimeter", aldus Tolner. 

De familie Selman van kersentuin De Wendelenhutte kunnen de kersenbloesems niet beschermen door te beregenen, dus plaatsten zij vuurpotten tegen de kou. Dit weekend vroor het in Aalten ruim drie graden. 


Vuurpotten in kersentuin De Wendelenhutte

Vanaf vandaag gaat de temperatuur omhoog. Dan lijkt de kou voor de fruittelers uit de lucht.Kans op vorstschade peren- en appelbloesem neemt toe in warme jaren
Dit jaar hebben de telers door een vroege bloei van fruitbomen meer kans op vorstschade. Door de stijgende temperaturen komen de fruitbomen gemiddeld bijna twee weken eerder in bloei dan in de jaren 80. Uit 120 jaar onderzoek blijkt dat de kans op vorstschade in jaren met een warme maart en april sterk toeneemt. 

Klik hier voor het onderzoek van WUR en De Natuurkalender.


 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven