"Laatste Spaanse sinaasappelen hebben een heel hoge brixwaarde"

Op de citrusmarkt is men aangekomen in de absolute eindfase van het Spaanse seizoen. Veel groothandelaren en directe importeurs stappen nu succesvol op andere herkomsten over, enkelen geven echter de voorkeur aan de laatste partijen uit Spaanse teelt. Op de Großmarkt in Düsseldorf komen er voorlopig nog ladingen vanuit het Iberisch Schiereiland binnen, vertelt Hans Peter Deutschmann van het daar gevestigde bedrijf Karl Klees.


Hans Peter Deutschmann bij de groothandelsstand van Karl Klees

Israëlische Orri-clementines bepalen de handel
Een seizoenstrend die momenteel te zien is, is de afnemende vraag naar citrus. Dit hangt heel duidelijk samen met de vroege seizoensstart van het Duitse fruit, zoals bijvoorbeeld aardbeien. "Bij de sinaasappelen handelen we nog in de late rassen uit Spanje, die een heel hoog suikergehalte hebben. Zuid-Afrikaanse sinaasappelen verwachten we hier pas vanaf begin juni. Bij de clementines nemen we momenteel voornamelijk Israëlische Orris af, waarvan het seizoen midden december begonnen is. Vorig jaar konden we deze tot begin mei in het assortiment houden. Qua prijzen hebben we tot nu toe geen grote schommelingen gemerkt“, zegt Hans Peter over het citrusseizoen van dit jaar.


Twee bekende handelsmerken uit het assortiment van Karl Klees. Links het Franse kiwi-merk La Pinède, rechts de Orri-clementines uit Israël.

Avocadoconsumptie stijgt nog steeds
Als aanbieder van een compleet fruitassortiment biedt Karl Klees haar klanten uit de weekmarkthandel en gastronomie ook een rijkelijk aanbod aan exoten aan. Onder andere limes, kumquats en papaja's worden, afhankelijk van beschikbaarheid, in marktrelevante hoeveelheden aangeboden. Ondanks de continue uitbreiding van het exotische productpalet zijn de avocado's nog steeds de hardloper. Hans Peter: "De afzet van avocado's is in de afgelopen jaren merkbaar toegenomen. We handelen overwegend in de variëteit Hass, die we momenteel uit Peru, maar ook regelmatig uit Brazilië en Chili afnemen.“

Gelijkmatige kiwimarkt
De fruitgroothandel uit Düsseldorf zet al sinds vele jaren in op de handel in gevestigde fruitmerken. Bij de kiwi's hebben de Zespri-producten volgens Hans Peter met zekerheid een speciale positie op de markt: "Zolang er Zespri-kiwi's op de markt zijn, hoeft men niet met Franse producten te starten, hoewel Frankrijk normaal gesproken het hele seizoen door een gelijkmatige kwaliteit biedt.“"Op 10 december 2018 kwamen reeds de eerste ladingen van het merk La Pinède uit Frankrijk bij ons binnen. De marktsituatie is tot nu toe relatief gelijkblijvend: we verkopen drie maten - 20, 25 en 27 – die allemaal ongeveer evenveel worden afgenomen. De grotere maten worden tegen een iets hogere prijs verkocht. Dit verschil is bij de Franse producten iets sterker te zien. Voor ons is de kiwi echter in eerste instantie een aanvullend artikel.“

Voor meer informatie:
Karl Klees GmbH
GF: Hans Peter Deutschmann
Ulmenstraße 275
40468 Düsseldorf
Telefoon: +49 (0211) 4220185
Fax: +49 (0211) 4180269
info@klees-fruit.de 
www.klees-fruit.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven