Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-groothandelaar Georg Thalhammer ziet groeimogelijkheden in beide specialiteiten

"Import pompoenen en wilde knoflook voor vermarkt en verwerking"

Een maand geleden haalde Georg Thalhammer met zijn team van Steinfeld een achtste Biofach Award op rij met hun zeewier-wilde knoflook pesto. Thalhammer: "Op het moment zitten we midden in het importpompoenseizoen. Ook staat het seizoen voor wilde knoflook voor de deur."

De import van het bedrijf omvat nu twee teeltprojecten in Egypte en partners in Argentiniƫ en Zuid-Afrika. "Binnenlandse producten zijn meestal tot het einde van het jaar beschikbaar. Daarna kopen we producten van Nederland tot een maand voordat het importseizoen begint. Eind juni/begin juli worden de eerste regionale pompoenen geoogst."

Georg Thalhammer (l) op de prijsuitreiking van de BioFach van dit jaar

Teeltprojecten in drie landen
Momenteel bevindt het bedrijf zich in een overgangsfase: de Egyptische producten zullen maar kort op de markt zijn, maar deze week worden de eerste Argentijnse pompoenen verwacht. "Het zijn vooral Hokkaido pompoenen want dit ras is het populairst in Duitsland. De importkalebassen zullen voor een deel in de schappen van de grotere retailketens verschijnen."
Verse Hokkaido pompoenen

Het eerste teeltproject in Egypte begon 10 jaar geleden en in 2018 werd er een aan toegevoegd. De buitenlandse pompoenplanten ondergingen veel testen en sommige waren erg succesvol. "Momenteel krijgen we Sunshine uit Egypte. Wat smaak betreft, lijkt deze op zoete walnoten." Maar Egypte is niet het ideale teeltgebied, zeker niet voor de periode als in Duitsland de vraag hoog is. "Het ligt te hoog boven de evenaar, zodat er nogal wat koude nachten in november en december zijn. Daardoor groeien de pompoenen minder effectief en hebben we niet dezelfde opbrengsten als in Duitsland."

Basilicum uit eigen teelt wordt ook aan groothandelaren afgezet

De pompoen is een jaarrond product
Tijdens het binnenlandse seizoen haalt Thalhammer pompoenen van 15 Duitse bio-teeltbedrijven. De kernactiviteit van het bedrijf is het verhandelen van vers materiaal en het verwerken van groenten. Momenteel zijn specialiteiten als pompoenketchup steeds vaker in de schappen van de grote supermarktketens te vinden.

De consumptie van pompoenen is bevredigend tot begin maart, maar momenteel neemt de vraag langzaam af. "De prijs van importproducten is twee keer zo hoog als die van binnenlandse producten tijdens dit seizoen. Maar de pompoen wordt steeds meer een jaarrond product. Onze volgende stap is het telen van Demeter pompoenen in het buitenland. Dat zal waarschijnlijk in Argentiniƫ of Zuid-Afrika zijn."

Links: Knoflookoogst in het bos; Rechts: pompoenketchup, een specialiteit uit het assortiment.

Start van de wilde knoflook campagne
Wilde knoflook wordt geoogst in Rheingraben. Aan het einde van het seizoen komt het uit de hoger gelegen Alpenbossen. "We leveren het aan voedingsretailers als voorverpakte producten. Daarnaast gaat er iets van naar slagers en bakkerijen als conserven. Wat overblijft wordt verwerkt in pesto en andere producten. Zeewier-wilde knoflook pesto won een prijs op de Biofach. We hebben vijf nieuwe smaken, die we begin april aan de consument presenteren via Bio Company's Berlin pop-up store." 


Georg Thalhammer op de oogstmachine

Voor meer informatie:
Georg Thalhammer
Gesundes von Feld und Wald
Handel mit Biolebensmittel e.K.
Tannenweg 10 
D-97854 Steinfeld
Tel.: 0049 9359 9090376
Fax: 0049 9359 9090415
E-Mail: georg@georgthalhammer.com 
www.georg-thalhammer.de  
www.biofeinkost-onlineshop.de  

Publicatiedatum: