Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Diepvries erwten kunnen voor beteren prijzen verkocht worden

De populariteit van diepgevroren erwten is de afgelopen jaren fors toegenomen en dit is te merken op diepvriesafdelingen in supermarkten over de hele wereld. Consumenten hebben ontdekt dat diepgevroren erwten even smakelijk en voedzaam zijn als verse. 

De periode waarin verse erwten beschikbaar zijn, is doorgaans kort, vertelt Yuqiao Xiehultin van OctoFrost: "Telers moeten hun verse erwten snel afzetten omdat ze anders bederven en dat levert verliezen op. Erwten verliezen snel hun natuurlijke uitstraling en knapperige textuur wanneer zij over lange afstanden moeten worden vervoerd of langdurig bewaard worden."

Hoewel men zou denken dat erwten een eenvoudig in te vriezen product zijn, is het verkrijgen van een optimale kwaliteit toch een hele uitdaging. "Om diepgevroren erwten van de beste kwaliteit te krijgen, moet iedere stap van het vriesproces geoptimaliseerd worden (blancheren, koelen en invriezen), " legt Xiehultin uit. 

“Een belangrijk onderdeel van dit proces is het blancheren. Dit is nodig om de enzymactiviteit te doen afnemen, die het bederf van groenten versnelt. Het kort blancheren van de erwten is dan ook noodzakelijk om dit proces te onderbreken. Erwten lopen echter gauw het gevaar om te lang geblancheerd te worden maar dankzij onze  OctoFrost IF blancheermachine kan dit voorkomen worden," aldus Xiehultin. Door de IF Blancher te gebruiken hebben verwerkers de volledige controle over de temperatuur en blancheertijd."

Een andere verbetering is het lagere energieverbruik, legt Xiehultin uit. "Dankzij de IF BLancher kan de kerntemperatuur van erwten sneller bereikt worden. Dit betekent dus dat er minder energie nodig is. De korte blancheertijd van de OctoFrost IF Blancher is mogelijk dankzij het crossflow-watersysteem, regendouche-systeem en het grootvolume-waterciculatiesysteem. In alle zones van de IF Blancher wordt een gelijkmatige temperatuur bereikt, zodat de erwten hun voedingswaarde behouden. Verwerkers kunnen kiezen voor een extra temperatuurzone om te voorkomen dat het product te lang geblancheerd wordt. Deze garandeert dat de oorspronkelijke textuur van de erwt in in tact blijft, terwijl voorkomen wordt dat de schil loslaat."

De tweede stap van het procedé bestaat uit het koelen van de groenten. "De OctoFrost IF Chiller is voorzien van een regendouchesysteem met ijskoud water, dat altijd onder de 6°C blijft. Hiermee wordt bacteriegroei voorkomen en is de voedselveiligheid gegarandeerd," vervolgt Xiehultin. "De snelle afkoeling zorgt ervoor dat de kerntemperatuur van het product onder de 5°C daalt met als resultaat dat het vochtgehalte en de smaak van de erwten behouden blijven. Wanneer een product efficiënt wordt gekoeld dan leidt dit tot een beter invriesresultaat." 

“Voor de laatste stap van het IQF-invriesprocedé is het belangrijk dat de uitdroging van het product tot een minimum wordt beperkt. De unieke en optimale aerodynamica van de OctoFrost IQF-vriezer garandeert dit en beperkt de sneeuwvorming in de vriezer tot minder dan 0,5%. Dit is te danken aan de snelle bevriezing van de buitenste lagen in het eerste deel van de IQF-vriestunnel, wat ervoor zorgt dat het vocht in het product vastgehouden wordt. Als uitdroging tot het minimum beperkt wordt, dan levert dit hogere opbrengsten op zonder dat er meer grondstoffen, energie of mankracht voor nodig zijn. De diepgevroren erwten behouden bovendien hun natuurlijke uitstraling, textuur, kleur en vorm en dit voegt waarde toe aan het product zodat het betere prijzen oplevert," legt Xiehultin uit. 

"Alle apparatuur die nodig is voor de verwerking van premium IQF-erwten wordt geleverd door OctoFrost. De Blancher, Chiller en IQF-Freezer worden vervaardigd volgens de hoogste voedselveiligheidsstandaarden. Verwerkers van erwten kunnen hiermee niet alleen een kwaliteitsproduct leveren maar ook hun inkomsten vergroten en tegelijk besparen op energieverbruik en personeelskosten," aldus Xiehultin tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Svetlana Plotean
OctoFrost
Tel: +46 (0) 7600 600 81
Email: Svetlana.plotean@octofrost.com 
www.octofrost.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven