Spargel Janßen: de eerste Duitse asperges uit verwarmde teelt geoogst

Afgelopen weken werden in Waldfeucht bij Aachen reeds de eerste Duitse asperges geoogst. Het bedrijf van de familie Janßen teelt daar op circa 40 hectare witte en groene asperges. Aangezien een deel van het areaal verwarmd kan worden, zijn de eerste asperges daar al tot wel zes weken voor de algemene oogststart midden april gestoken.

„We zijn weliswaar niet het enige bedrijf in Duitsland met verwarmde teelt, maar daarvoor in de plaats hebben we wel tien jaar ervaring. Men heeft een bepaald gevoel nodig voor het verwarmen van de akkers", aldus Herbert Janßen. Door het voorjaarsachtige weer van de afgelopen weken is Herbert er extra vroeg bij: „Zelfs voor onze maatstaven zijn we nog een week vroeger dan anders en ook de groene asperges zijn reeds gestoken en komen deze week op de markt."

De verwachtingen voor dit seizoen zijn gemengd na een zeer slecht voorgaand jaar: „De markt was gewoon te verzadigd. Het warme weer kwam daar nog bij. Veel bedrijven hebben hun areaal nu verkleind en enkelen moesten de teelt helemaal opgeven. Daarom is iedereen heel benieuwd wat het seizoen dit jaar zal brengen." Herbert hoopt op kleinere volumes op de markt en wisselvalliger weer.

In de buitenlandse asperges ziet Herbert geen concurrentie: „We zijn er al zo vroeg bij met de Duitse asperges, dat de producten uit Griekenland of Nederland hier maar weinig afzet vinden. Door de consumenten worden Duitse asperges, bij voorkeur uit de eigen regio, beter ontvangen." Om zich te diversifiëren zet de familie Janßen inmiddels sterker in op groene asperges: „Aangezien we er met de witte asperges al zo vroeg bij zijn, krijgen we ook steeds meer aanvragen voor groene asperges. Daar hebben we nu op gereageerd." De vroege teelt van de groene asperges is, ondanks verwarming, iets moeilijker, aangezien de gehele teelt door vorst verwoest kan worden. 

Qua prijs liggen de asperges op een middelmatig niveau. Bij de groothandel bereiken de partijen uit Waldfeucht 8,00-12,00 euro, afhankelijk van kwaliteit en ras. „In onze regio hangt dat met carnaval samen. Veel handelaren nemen de asperges pas na carnaval in het assortiment op - dat moeten we nu afwachten." Een andere factor is het weer: traditioneel is de afzet van asperges bij zonnig weer beter dan bij aangekondigd regenweer.

Voor verdere informatie:
Herbert Janßen
Spargel Janßen
Hellstrasse 15
52525 Waldfeucht
Tel: +49 2455 3166
E-mail: spargel.jansen@t-online.de 
Facebook


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven