„Als je de mensen nu over boerenkool vertelt, lachen ze!"

„We hebben gezien dat veel weekmarkters in de regio zich steeds meer gespecialiseerd hebben en we hebben het tot onze opgave gemaakt om bedrijven te beleveren met de producten die ze niet lokaal kunnen krijgen," vertelt Joachim Tenhaef van de gelijknamige groenten- en fruithandel in het Duitse Xanten. Daaruit heeft zich in de afgelopen 23 jaar een groothandelsbedrijf met een compleet assortiment ontwikkeld.

Desondanks gaat het bij Tenhaef Obst- und Gemüsehandel allemaal een beetje anders: „We hebben geen stand bij een groothandel in de buurt zoals andere handelaren. Daar komt nog bij dat we gewoon overdag werken." Naast de aangenamere werktijden brengt dat ook nog een ander voordeel met zich mee, legt de directeur uit: „We ontvangen de producten vers van de telers en verpakken ze nog op dezelfde dag en leveren ze uit. Zo kunnen de lokale klanten al de volgende ochtend direct met de verse producten starten!"

Zwaartepunt op lokale groenten
Momenteel zouden eigenlijk de lokale wintergroenten op de voorgrond moeten staan, maar vanwege het milde weer van de afgelopen dagen is de afzet daarvan niet bijzonder goed: „Als je de mensen nu over boerenkool vertelt, dan lachen ze! Bij zulk voorjaarsachtig weer komt een dergelijke groentensoort helemaal niet meer voor ze in aanmerking. Ons als aanbieder van een compleet assortiment doet dat naar verhouding niet zoveel – voor de telers is het echter heel slecht."

Maar ook afgezien van de temperaturen zijn traditionele wintergroenten niet meer zo populair, weet Joachim: „Vroeger aten de mensen de hele winter door alleen maar wittekool, rode kool en prei, tegenwoordig is de keuze in de winkels veel groter. Hoe veel jonge mensen weten überhaupt nog wat ze met een knolselderij moeten doen, terwijl de groente zeer veelzijdig te gebruiken is: voor in de soep tot aan het vervangen van een schnitzel!" Qua prijs ligt de knolselderij momenteel op zo'n 0,75 euro per kilo.

Het bedrijf ligt gunstig tussen het Ruhrgebied en teeltgebied Straelen aan de Niederrhein. Men verhandelt er naast lokale producten ook importproducten uit het nabijgelegen Nederland en uit Zuid-Europa.

In 2013 brandde het bedrijf compleet af: „Door een gelukkig toeval konden we naadloos verder gaan met de levering vanuit een nabijgelegen bedrijf. Anderhalf jaar laten konden we onze nieuw gebouwde vestiging betrekken." Na de brand overwoog de directeur kort om het bedrijf op te geven: „Nu ben ik echter blij met mijn beslissing om door te gaan."

Voor verdere informatie:
Joachim Tenhaef
Tenhaef Obst- und Gemüsehandel GmbH
Birtener Ring 1
46509 Xanten-Birten
Telefoon 02801 988 20 09
Telefax 02803 84 76


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven